2023, március 22.
7.8 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Oroszországban megemlékeztek a Szovjetunió elleni náci támadás 80. évfordulójáról

Oroszország-szerte kedden megemlékeztek a náci Németország Szovjetunió elleni támadásának 80. évfordulójáról.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a kubinkai Krisztus Feltámadása székesegyházban – az orosz fegyveres erők főtemplomában – Az emlékezés gyertyája elnevezéssel tartottak szertartást a Nagy Honvédő Háború – a második világháborúnak a Szovjetunió részvételével vívott szakasza – kezdetének évfordulója alkalmából. Az eseményt a fasizmus elleni harcban elesettek emlékének szentelték.

A hajnali négykor, a náci támadás időpontjában kezdődött ceremónián az ismeretlen katona sírjáról hozott lánggal gyertyát gyújtottak a templom anyaszobránál, valamint a több mint 15 ezer páncéltörőágyú-töltényhüvelyből kialakított szentélynél, amely több mint 40 ország szovjet katonai temetőiből összegyűjtött földet tartalmaz.

Az emlékezés lángja akció Oroszország több városában lezajlott. Keddre virradóra az orosz hadsereg főtemplomában emlékliturgiát tartottak.

A Rosszija 1 televízió hajnalban élő közvetítést adott a Kremllel szomszédos Zarjagyje parkból. Itt a Moszkva folyó fölé benyúló és a kiindulási partra visszakanyarodó, pillér nélküli “lebegő hídon”, vezető színészek és muzsikusok adtak emlékműsort.

A második világháborúban a Szovjetunió 27 millió állampolgárát veszítette el.

Kiemelt kép: az Orosz Fegyveres Erők főtemploma

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...

Nem megerősített felvétel jelent meg az első Leopard harckocsiról a Donbasszban

A közösségi médiában jelent meg egy felvétel, amelyről azt állítják, hogy Donbasszban látható az első német Leopard 2A4-es harckocsi. Nincs megerősítve a felvétel hitelessége. 10...

Scholz: a Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában

A Nyugatnak fel kell készülnie egy hosszú távú konfliktusra Ukrajnában - figyelmeztetett Olaf Scholz német kancellár. Azt jósolta, hogy a harcok befejezése után a...
spot_img

Videó