2022, október 3.
16 C
Budapest
14.1 C
Moszkva

Oroszországban hét hónappal ezelőtti szintre csökkent a fertőzések napi növekménye

Az Oroszországban kedden közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8053-mal – ez a legalacsonyabb szám szeptember 27. óta – 4 779 425 -re emelkedett.

A napi növekmény 0,17 százalék, az új esetek 12,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek szám 267 767-ra csökkent, a halálos áldozatoké 392-vel 108 980-re, a felépülteké pedig 8039-cel 4 402 687-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 128,2 millió, az elmúlt napokban pedig mintegy 179 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 515 106 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes törvényhozók egy keddi moszkvai tanácskozásán azt mondta, hogy Oroszországban eddig 12,1 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni vakcina első adagját, mintegy 7,7 milliót közülük pedig már mindkettővel beoltottak.

Az ország gyógyszergyárai eddig 28 millió készlet oltóanyagot gyártottak, amiből 17,4 millió került polgári forgalomba. Az egészségügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a kibocsátott vakcinamennyiség a tervek szerint május végére el fogja érni a 57 millió készletet.

Golikova hangot adott véleményének, hogy Oroszország az új koronavírusos fertőzés elleni kollektív immunitást szeptemberre érheti el. Mint mondta, ezt a védettségi szintet az egyes régiók eltérő időben érhetik el, minden a vakcináció intenzitásától függ.

Korábban a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a kollektív immunitás – értelmezésében a 60 százalékos átoltottság – július-augusztusra érhető el Oroszországban, de a vakcináció felgyorsulása esetén akár előbb is.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet igazgatója egy múlt szerdai nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy az orosz lakosság 70 százalékát novemberre sikerül majd beoltani.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter közölte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakértői befejezték a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina szakértői vizsgálatának első szakaszát Oroszországban, és készülnek a gyártási helyszínek ellenőrzésére.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette, hogy Oroszország kész minden adatot Brazília rendelkezésére bocsátani a Szputnyik V ottani engedélyeztetése érdekében. Így kommentálta, hogy a brazil egészségügyi hatóság (Anvisa) egyelőre nem hagyta jóvá az ottani alkalmazását. Peszkov megjegyezte, hogy a Szputnyik V hatékonyságára és biztonságosságára így is rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...