2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

Oroszországban bejegyezték a harmadik vakcinát

Oroszországban bejegyezték a Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik hazai vakcinát – jelentette be Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kormányülésen.

A Csumakov Központ által kifejlesztett CoviVac inaktivált egész vírust tartalmazó vakcinából a kormányfő szerint március közepén 120 ezer adag kerül majd polgári forgalomba. Misusztyin rámutatott, hogy jelenleg Oroszország az egyetlen állam, amelynek három saját fejlesztésű vakcinája van.

Az első orosz vakcina, a Gamaleja Intézet által kifejlesztett, augusztus 11-én bejegyzett Szputnyik V alkalmazását már 30 országban engedélyezték. A második oltóanyagot, a Vektor Központ által októberben regisztráltatott EpiVacCoronát szintén használják az orosz lakosság tömeges oltásához.

Misusztyin arra figyelmeztette a gyártókat, hogy a vakcinák minősége a mennyiség növekedése mellett sem csökkenhet, hogy fenn kell tartaniuk a gyártás átláthatóságát, és nem törekedhetnek extraprofitra. A kormányfő kijelentette: a lakosság átoltása “elég jól” halad.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszországban a CoviVacot nem számolva több mint 88 millió vakcinadózis-készletet gyártanak le: a Szputnyik V-ből 83 milliót, az EpiVacCoronából pedig 5,4 milliót.

Ebből az első negyedév végére 30,5 milliót, az első fél év végére pedig 59 milliót.

A miniszterelnök-helyettes szerint Oroszországban eddig 11,1 millió dóziskészletet gyártottak le, ebből 7,9 milliót lakossági felhasználásra.

Beoltanak egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával az Észak-Közép-budai Centrum (ÉKC) Új Szent János Kórházban, a főváros XII. kerületében 2021. február 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

Golikova szerint az Oroszországban eddig beoltottak 45 százaléka 60 év feletti. Mint mondta, Moszkva nem tartja kielégítőnek ezt az arányt, és sürgette a régiókat, hogy növeljék a napi oltásszámot.

Mihail Murasko, a harmadik orosz vakcinát bejegyző egészségügyi minisztérium vezetője azt mondta: a CoviVac a klinikai tesztelés során hatásosnak és biztonságosnak bizonyult. Ajdar Ismuhametov a Csumakov Központ igazgatója a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a tesztelés 28. napjára az önkéntesek mintegy 15 százalékának szervezetében nem alakult ki antitest.

Úgy vélekedett, hogy ez később még megtörténhet, hozzáfűzve, hogy az antitestválasz önmagában nem egyértelmű mutatója az immunitásnak.

Oroszországban a szombaton közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 12 953-mal 4 151 984-re emelkedett. A napi növekmény 0,31 százalék, az új esetek 10,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 371 675-re csökkent, míg a halálos áldozatoké 480-nal 82 876-ra nőtt, a felépülteké pedig 17 484-gyel 3 697 433-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 108,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 365 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 597 442 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...