2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Oroszország válaszlépésként kiutasított tíz norvég diplomatát

Oroszország kiutasított tíz norvég diplomatát a moszkvai nagykövetségről, és nemkívánatos személyeknek nyilvánította őket, miután Oslo 15 orosz tisztviselőt vádolt meg kémkedéssel, és ugyancsak felszólította őket, hogy hagyják el Norvégiát.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy szerdán behívatta Robert Kvile norvég követet, hogy tájékoztassa őt a döntésről, és arról hogy határozottan tiltakoznak Norvégia azon lépése ellen, amellyel a hónap elején kiutasította az orosz nagykövetség munkatársait.

“Ez az ellenséges lépés tovább súlyosbította a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, amelyek már így is kritikusan alacsony szinten vannak” – áll a minisztérium közleményében, hozzátéve, hogy Kvilének “átadtak egy jegyzéket, amelyben a moszkvai norvég nagykövetség és a védelmi attasé hivatalának 10 képviselőjét… “persona non grata”-nak nyilvánították”.

A nagykövetet arról is tájékoztatták, hogy Moszkva további intézkedéseket fog hozni válaszul a “barátságtalan cselekedetekre”, beleértve a “helyben toborzott orosz állampolgárok norvég diplomáciai képviseletek általi alkalmazására vonatkozó új korlátozásokat”. A minisztérium nem részletezte azonnal, hogy ezek a korlátozások mit jelentenek.

A norvég külügyminisztérium később elismerte, hogy tíz diplomatáját Oroszország “nemkívánatos személynek nyilvánította”, és azt közölte, hogy ez “bosszúállás” volt azért, mert Norvégia április 13-án több mint egy tucat orosz tisztviselő kiutasításáról döntött.

Oslo azt állította, hogy az orosz tisztviselők titkosszolgálati ügynökök voltak, akik diplomáciai szerepük álcája alatt dolgoztak, Anniken Huitfeldt külügyminiszter pedig kijelentette, hogy Norvégia nem fogja megengedni, hogy nagykövetségeit “titkos hírszerzési tevékenységre” használják.

A tisztviselők nem szolgáltattak bizonyítékot az állítólagos kémkedésre, csak annyit közöltek, hogy “időben” megfigyelték az oroszokat, és megállapították, hogy kémek voltak. A Kreml akkor azt mondta, hogy mérlegeli a diplomáciai tisztogatásra adandó “megfelelő választ”.

A hét elején Svédország is kémkedéssel vádolta meg a stockholmi orosz nagykövetség dolgozóit, és bejelentette, hogy öt munkatársat felszólítanak az ország elhagyására.

Oslo korábban 2022 áprilisában három másik orosz diplomatát is felszólított Norvégia elhagyására, arra hivatkozva, hogy “diplomáciai státuszukkal összeegyeztethetetlen tevékenységet folytattak”, bár további részletekkel nem szolgált. Ez a döntés az európai országok kiutasításainak sorozata közepette született, amelyekkel Oroszország tavalyi ukrajnai hadművelete ellen tiltakoztak, köztük Németország, Görögország, Franciaország, Svédország és Dánia. Válaszul Moszkva bejelentette, hogy viszonzásképpen lépéseket tesz, és azóta több külföldi diplomatát is kiutasított, köztük több mint 20 német tisztviselőt a hét elején.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...
spot_img

Videó