2024, február 28.
14.7 C
Budapest
2.8 C
Moszkva

Oroszország vádat emelt a kanadai-ukrán náci veterán ellen

Az orosz Nyomozó Bizottság távollétében vádat emelt Jaroszlav Hunka kanadai-ukrán náci veterán ellen a Szovjetunió területén a második világháború alatt a polgári lakosság ellen elkövetett népirtással. A 98 éves férfi korábban önkéntesként szolgált a 14. Waffen SS gránátos hadosztályban, amely a háború alatt számos atrocitásért volt felelős.

A múlt hónapban Hunka nemzetközi politikai botrány középpontjába került, miután a kanadai parlamentben álló ovációval ünnepelték, mint “hőst”, aki az “ukrán függetlenségért” harcolt az oroszok ellen a második világháborúban.

Az orosz Nyomozó Bizottság nyomozati főosztálya pénteken sajtóközleményben jelentette be, hogy az orosz állami levéltárban és a védelmi minisztérium központi archívumában dokumentumértékű bizonyítékokat talált az SS Galícia hadosztály pontos bevetési helyeiről és magatartásáról a második világháború alatt.

A feltételezések szerint 1944. február 23. és február 28. között Hunka és az SS Galícia más tagjai legalább 500 szovjet állampolgárt, köztük zsidókat és lengyeleket öltek meg Guta Penyatszkajában – a Lvivi terület Brodszkij körzetének területén lévő egykori faluban. A nyomozók arra is rámutattak, hogy ezeket az áldozatokat lakóházakban, valamint templomokban lőtték le és égették el élve.

“Az SS “Galícia” képviselői, köztük Hunka, a nácizmus alapgondolatát – a fajilag tiszta állam (árja faj) megteremtését – követve, azzal a céllal, hogy teljesen megsemmisítsék a szlávok etnikai csoportját, beleértve az Ukrán SZSZK megszállt Lembergi területén élő más nemzetiségűeket is, gyilkosságokat követtek el, súlyos egészségkárosodást okoztak és olyan életkörülményeket teremtettek, amelyek a fizikai megsemmisítésükre irányultak” – állapították meg az orosz nyomozók.

Jelenleg az orosz hatóság még arról fog dönteni, hogy Hunka felkerüljön-e a nemzetközi körözési listára és letartóztassák-e távollétében.

A hét elején Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország és Belarusz fogjon össze a náci veterán kiadatásának érdekében, és állítsa nyilvános bíróság elé a “Lviv régió békés szovjet lakossága ellen irányuló brutalitásokban való közvetlen részvételéért”.

Lengyel tisztviselők is felvetették, hogy Varsónak kellene kérnie Hunka kiadatását egy bírósági tárgyalás céljából.

Ottawa eközben bocsánatot kért az ukrán náci kitüntetéséért, miután Hunka múltbeli hovatartozására zsidó szervezetek felhívták a nyilvánosság figyelmét. Anthony Rota, aki megszervezte a megjelenést, és Hunkát “kanadai-ukrán hősnek” nevezte, aki már a második világháborúban “harcolt az oroszok ellen”, lemondott az alsóház elnöki tisztségéről, miután vállalta a teljes felelősséget a lépésért.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: az EU vezetői halálra vannak rémülve Trump miatt

Joe Biden amerikai elnök "teljesen bizarrnak" minősítette elődje, Donald Trump NATO-val kapcsolatos megjegyzéseit, miután a republikánus elnökjelölt azt mondta, Washingtonnak nem kellene megvédenie azokat...

Financial Times: mindenki tudja, hogy a nyugati különleges erők már Ukrajnában vannak

A Financial Times egy meg nem nevezett magas rangú európai katonai tisztviselőt idézett, aki szerint a nyugati különleges erők már jelen vannak Ukrajnában, hiába...

Olaszország: nem állunk háborúban Oroszországgal

Olaszország "nem áll háborúban Oroszországgal", és nem tervezi, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába - tisztázta kedden Antonio Tajani olasz külügyminiszter. Olaszország Ukrajnának nyújtott folyamatos támogatásában nem...
spot_img

Videó