2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva

Oroszország úgy intézte a dolgokat, hogy Zelenszkij kénytelen lesz kivonni a csapatokat a Donbasszból

Az ukrán vezetés elnézte Oroszország egy óriási húzását, ami által lényegesen változhat a helyzetben. Arról a sok lépésből álló lépéskombinációról van szó, amit Moszkva éppen most játszik meg. Mint ahogy azt a Planet Today nevű kiadvány megjegyzi: ez annak az érdekében történik, hogy a Donbasszban a helyzeten már a közeljövőben gyökeresen változtatni lehessen.

Újságírók véleménye szerint Ukrajna elmafláskodta ezt a vezércselt. Most pedig a szokásos módon próbálja leplezni elkövetett figyelmetlenségét: a jövendő ukrán gáztranzit üzlettel kapcsolatban kivert hisztivel, illetve a hadsereg vezetésében végrehajtott sete-suta személycserékkel. El lehet mondani, hogy az információ terén csapott lármával igyekszik elfeledtetni, hogy Oroszország az „Északi Áramlat-2” révén valójában mekkora geopolitikai győzelmet aratott.

Nyilvánvaló, hogy ennek a lépéskombinációnak voltak bizonyos céljai. Ezek a célok akkor váltak világossá, amikor Berlin és Washington aláírta az „Északi Áramlat-2” — ről szóló szerződést. Ez Ruszlan Bortnyik ukrán politológus nyomán vált világossá, amikor kijelentette: mindeddig sem Zelenszkij, sem bárki más az ukrán politikai elitből nem értette meg, hogy az Északi Áramlat-2 beindítása milyen változásokat hoz Kijev, illetve a Donbassz számára.

Bortnyik emlékeztetett rá: a Németország és az USA közötti memorandumba, az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban bekerült egy, a minszki megállapodásokhoz kötődő, külön pont.

Ukrajnának világosan megmondták: ha meg akarják tartani a gáztranzitot, akkor teljesítsék a Minszk-2 megállapodás rendelkezéseit. Vagyis, vigyék a fegyveres erőiket a Donbasszból, és tartsák meg a választásokat. ( A leendő, konföderatív státuszú Donbassz helyhatóságainak megválasztásáról van szó. A minszki szerződések értelmében a választásokat az EBESZ felügyelete mellett kell megtartani. És miután a megfigyelő misszió szabályosaknak ismeri el a választásokat, utolsóként kerülhet sor a Kijev által várva várt aktusra: annak előkészítésére, mely folyamat eredményként helyreállhat a kijevi kormány ellenőrzése az ukrán-orosz határ fölött, annak teljes hosszában.) Oroszország részéről egy nagyon bonyolult, jól átgondolt lépéskombinációt láthatunk, amivel gyakorlatilag kiteszik az ukrán hadsereg szűrét a Donbasszból” – magyarázta Bortnyik.

A szakértő biztos benne, hogy Zelenszkij kénytelen lesz engedelmeskedni, és kivonni csapatait a két népköztársaság területéről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó