2022, augusztus 19.
36.3 C
Budapest
25.9 C
Moszkva

Oroszország úgy intézte a dolgokat, hogy Zelenszkij kénytelen lesz kivonni a csapatokat a Donbasszból

Az ukrán vezetés elnézte Oroszország egy óriási húzását, ami által lényegesen változhat a helyzetben. Arról a sok lépésből álló lépéskombinációról van szó, amit Moszkva éppen most játszik meg. Mint ahogy azt a Planet Today nevű kiadvány megjegyzi: ez annak az érdekében történik, hogy a Donbasszban a helyzeten már a közeljövőben gyökeresen változtatni lehessen.

Újságírók véleménye szerint Ukrajna elmafláskodta ezt a vezércselt. Most pedig a szokásos módon próbálja leplezni elkövetett figyelmetlenségét: a jövendő ukrán gáztranzit üzlettel kapcsolatban kivert hisztivel, illetve a hadsereg vezetésében végrehajtott sete-suta személycserékkel. El lehet mondani, hogy az információ terén csapott lármával igyekszik elfeledtetni, hogy Oroszország az „Északi Áramlat-2” révén valójában mekkora geopolitikai győzelmet aratott.

Nyilvánvaló, hogy ennek a lépéskombinációnak voltak bizonyos céljai. Ezek a célok akkor váltak világossá, amikor Berlin és Washington aláírta az „Északi Áramlat-2” — ről szóló szerződést. Ez Ruszlan Bortnyik ukrán politológus nyomán vált világossá, amikor kijelentette: mindeddig sem Zelenszkij, sem bárki más az ukrán politikai elitből nem értette meg, hogy az Északi Áramlat-2 beindítása milyen változásokat hoz Kijev, illetve a Donbassz számára.

Bortnyik emlékeztetett rá: a Németország és az USA közötti memorandumba, az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatban bekerült egy, a minszki megállapodásokhoz kötődő, külön pont.

Ukrajnának világosan megmondták: ha meg akarják tartani a gáztranzitot, akkor teljesítsék a Minszk-2 megállapodás rendelkezéseit. Vagyis, vigyék a fegyveres erőiket a Donbasszból, és tartsák meg a választásokat. ( A leendő, konföderatív státuszú Donbassz helyhatóságainak megválasztásáról van szó. A minszki szerződések értelmében a választásokat az EBESZ felügyelete mellett kell megtartani. És miután a megfigyelő misszió szabályosaknak ismeri el a választásokat, utolsóként kerülhet sor a Kijev által várva várt aktusra: annak előkészítésére, mely folyamat eredményként helyreállhat a kijevi kormány ellenőrzése az ukrán-orosz határ fölött, annak teljes hosszában.) Oroszország részéről egy nagyon bonyolult, jól átgondolt lépéskombinációt láthatunk, amivel gyakorlatilag kiteszik az ukrán hadsereg szűrét a Donbasszból” – magyarázta Bortnyik.

A szakértő biztos benne, hogy Zelenszkij kénytelen lesz engedelmeskedni, és kivonni csapatait a két népköztársaság területéről.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...

Videózott a kanadai zsoldos az ukrán fronton, majd elmenekült Ukrajnából

A nemrégiben Herszon közelében végrehajtott bevetés - amelyet részben a National Post rendelkezésére bocsátott, a harci káoszról készült egyperces videófelvétel is megörökít - Paul...