2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Oroszország tűzszünetet hirdet Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy helyi idő szerint szombaton 10 órakor leállítja az offenzívát, hogy a lakosok elhagyhassák a bekerített Mariupol azovi-tengeri kikötővárost.

Egy másik humanitárius folyosót hoztak létre a közeli, szintén az ukránok által ellenőrzött Vonovakta városa számára.

Moszkva közölte, hogy Ukrajnával megállapodtak a biztonságos átjárókról. Az oroszok és az ukránok csütörtökön Belaruszban találkoztak a béketárgyalások második fordulójára.

Mihail Podoljak, az ukrán tárgyalócsoport tagja korábban megerősítette, hogy a két fél beszélt az ellenségeskedések ideiglenes beszüntetésének lehetőségéről, hogy a civilek elmenekülhessenek.

Oroszország a múlt héten támadta meg Ukrajnát, arra hivatkozva, hogy megvédi a Donyecki Népköztársaságot (DNR) és a szomszédos Luganszki Népköztársaságot (LNR), amely nem sokkal a 2014-es kijevi puccs után szakadt el Ukrajnától. Moszkva azt is közölte, hogy az ország “demilitarizálására és nácimentesítésére” törekszik. Közben Ukrajna szerint a támadás teljesen indokolatlan volt, és a nemzetközi közösséghez fordult segítségért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...