2023, december 5.
0.7 C
Budapest
-8.8 C
Moszkva

Oroszország terrorizmussal vádol több ukrán parancsnokot

Az orosz Nyomozó Bizottság négy magas rangú ukrán katonatisztet azonosított több mint 100, polgári infrastruktúrát célzó drónokkal végrehajtott terrortámadás kitervelőjeként.

Keddi közleményében a hatóság közölte, hogy elegendő bizonyítékot gyűjtött össze ahhoz, hogy a négy parancsnokot távollétében vádat emeljen terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekkel. Oroszország a gyanúsítottak letartóztatására fog törekedni – közölték.

A bizottság Kirillo Budanov ukrán katonai hírszerzési főnököt, a légierő és a haditengerészet parancsnokait, Nyikolaj Olescsukot és Olekszij Neizsapat, valamint a légierő 383. drónezredének parancsnokát, Szerhij Purdenyukot nevezte meg tettesként. A bűncselekményeik 2022 áprilisa és 2023 szeptembere között történtek.

Orosz tisztviselők rendszeresen azzal vádolják Kijevet, hogy merevszárnyú kamikaze drónokat indít Oroszországon belüli célpontokra. Magas rangú ukrán tisztviselők nyilvánosan “azonosíthatatlannak” nevezik ezeket a drónokat, de keveset tesznek azért, hogy tagadják országuk felelősségüket a támadásokért.

A félig titkos drónprogramot augusztusban részletesen ismertette a The Economist című brit magazin. Ebben kifejtette, hogy a konkurens drónfejlesztők néha olyan műveleteket hajtanak végre, amelyek “inkább PR-projektnek tűnnek, amelynek célja, hogy a prototípusra felhívják a beszerzési főnökök figyelmét, mintsem hogy katonai értékkel bírjanak”.

A cikk szerint a pszichológiai hadviselésnek is van egy olyan aspektusa, amikor “címlapra kerülő csapásokat” mérnek civil célpontokra, például a moszkvai pénzügyi központra.

Budanov, aki vitathatatlanul a legtöbb médiamegjelenéssel büszkélkedő tisztviselő a négy megvádolt ukrán közül, a múlt hónapban ugyanennek a lapnak azt mondta, hogy az ügynöksége az orosz gazdaság megzavarására törekedett, többek között azzal, hogy a moszkvai és szentpétervári repülőtereket dróntámadások idején bezárásra kényszerítette. Azt állította, hogy a csapások a helyi jelentésekkel ellentétben “nulla” civil áldozatot követeltek Oroszországban.

Májusban a kémfőnök elismerte, hogy ügynöksége részt vett orosz közéleti személyiségek elleni merényletekben.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WaPo: Kijev és Washington egymást hibáztatja az ellentámadás kudarcáért

Amerikai és brit tisztek segítettek megtervezni az ukrán tavaszi-nyári ellentámadást, és biztosították az összes kért járművet, de Kijev úgy döntött, hogy háromfelé osztja erőit...

Csoportos dróntámadást hiúsított meg az orosz légvédelem a Krím és az Azovi-tenger felett

Meghiúsították az ukrán erők a dróntámadásokra tett kísérletét több célpont ellen. Az orosz légvédelem 22 pilóta nélküli légi járművet lőtt le, további 13-at pedig...

Fehér Ház: az Egyesült Államok kifogyott a pénzből Ukrajna számára

A Fehér Ház sürgős felhívást intézett a törvényhozókhoz, hogy hagyjanak jóvá további támogatásokat Ukrajnának, mondván, hogy az ország "majdnem kifutott az időből", mivel az...
spot_img

Videó