2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Oroszország szívesen látja a turistákat a barátságtalan országokból is

Oroszország érdekelt abban, hogy a világ minden tájáról fogadjon turistákat, még a “barátságtalan nemzetekből” is – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője egy pénteki telefonkonferencia során.

Peszkovot Vlagyimir Putyin elnök szerdai kijelentésének pontosítására kérték, miszerint Moszkva nem vezet be vízumkorlátozást a külföldi állampolgárokkal szemben az EU által bevezetett hasonló intézkedések megtorlásaként.

“Az elnök elsősorban azt próbálta érzékeltetni, hogy továbbra is azt fogjuk tenni, ami az érdekeinknek megfelel” – magyarázta a szóvivő, hozzátéve, hogy a Nyugattal szembeni tükör-ellenintézkedések bevezetése nem mindig szolgálja Oroszország érdekeit.

“Természetesen a vállalkozásainkkal szembeni illegális, bűnözői és fosztogatói magatartásra kölcsönös lépésekkel fogunk válaszolni, de ezek az intézkedések ésszerűek és gondosan kiszámítottak lesznek” – mondta Peszkov, megjegyezve, hogy Oroszország szívesen látja azokat, akik hajlandóak befektetni az országban.

Hozzátette, hogy Oroszország továbbra is ugyanolyan csábító marad a külföldi turisták számára, beleértve a Moszkva által “barátságtalannak” tartott országokból érkezőket is.

“Végül is az embereknek látniuk kell az országunkat, és meg kell érteniük, hogy amilyen képet hazájukban Oroszországról mutatnak és mondanak nekik, az hazugság” – jelentette ki a Kreml szóvivője, megjegyezve, hogy ezt csak úgy lehet elmagyarázni az embereknek, ha meghívják őket Oroszországba, hogy saját szemükkel láthassák az országot.

Mindazonáltal Peszkov figyelmeztetett, hogy az orosz diplomatákkal vagy az orosz külföldi küldöttségek képviselőivel szembeni bármilyen “helytelen viselkedésre” a diplomácia kölcsönös szabályának megfelelően tükörválaszokat fognak adni.

A Kreml megjegyzései akkor hangzottak el, amikor az Európai Tanács pénteken hivatalosan bejelentette, hogy Moszkva Ukrajnában zajló katonai műveletére hivatkozva felmondja az Oroszország és az EU közötti úgynevezett vízumkönnyítési megállapodást. A megállapodás egyszerűsítette az orosz állampolgárok vízumkérelmezési eljárásait.

Hétfőtől kezdve azonban az oroszoknak a korábbi 35 euró helyett 80 eurós vízumkérelmi díjat kell fizetniük, továbbá jóval több dokumentumot kell benyújtaniuk, hosszabb feldolgozási idővel kell számolniuk, és sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk a többszöri belépésre jogosító vízumok kiadására.

Eközben olyan országok, mint Lengyelország, Észtország, Lettország és Litvánia bejelentették, hogy lezárják határaikat minden orosz turista előtt, még az érvényes schengeni vízummal rendelkezők előtt is. Kivételt csak azok képeznek, akik rokonlátogatásra vagy humanitárius okokból utaznak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...