2022, december 1.
5.5 C
Budapest
-9.8 C
Moszkva

Oroszország szerint Ukrajna látványos tévéműsorrá változtatná a béketárgyalásokat

Ukrajna látványosságot akar csinálni a béketárgyalásokból, ahelyett, hogy komolyan törekedne a konfliktus diplomáciai rendezésére – jelentette csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség egy moszkvai forrásra hivatkozva.

“Oroszország nem változtatott azon az álláspontján, hogy nyitott a tárgyalásokra – ellentétben Kijevvel, amely először kérte [a tárgyalásokat], majd lemondott róluk, most pedig kész felújítani azokat, de nem megfelelő előfeltételeket támaszt” – idézték a forrást.

“Kijev új ötlete a “nyilvános” tárgyalásokról, amely kísérlet arra, hogy a diplomáciát tévéműsorrá változtassa, bizonyítja szándékainak komolytalanságát”.

Mindez azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán kijelentette, hogy nem zárt ajtók mögött, hanem “nyilvános formában” szeretne tárgyalásokat folytatni Oroszországgal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön azt válaszolta, hogy a nyilvános tárgyalások fogalma “nem létezik”.

“Egy dolog nyilvánvaló: az ukrán fél nem akar semmilyen tárgyalást” – tette hozzá.

Az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalások nem sokkal azután kezdődtek, hogy Moszkva február végén katonai műveletet indított a szomszédos államban. Az érdemi tárgyalások azonban áprilisra meghiúsultak, mivel Moszkva azzal vádolta Kijevet, hogy szabotálja a folyamatot.

A múlt hónapban Zelenszkij rendeletet írt alá a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tárgyalások “lehetetlenségéről”.

Az ukrán vezető a múlt héten látszólag változtatott álláspontján, és kijelentette, hogy Kijev kész a tárgyalásokra több feltétel mellett, például “[Ukrajna] területi integritásának helyreállítása” és a károk Moszkva általi megtérítése mellett. Alekszandr Grusko orosz védelmi miniszterhelyettes ezeket a követeléseket elfogadhatatlannak nevezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...