2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Oroszország radarállomást telepíthet a Dnyeszter-mellékre

RakétaMoszkva Voronyezs-DM típusú, ellenséges rakéták bemérésére alkalmas korai előrejelző radarállomást telepíthet a Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság területére – értesült az orosz elnökhöz közeli körökből a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz napilap. Az újság azzal kapcsolatosan foglalkozott a kérdéssel, hogy Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, az államfő Dnyeszter-melléki különmegbízottja tárgyalásokat folytatott Moldova, valamint annak szakadár területe vezetőivel. Bukarestben, Kijevben és Chisinauban nem tartják kizártnak, Rogozin tárgyalásainak az a célja, hogy Moszkva helyreállítsa a Dnyeszteren túli terület fölötti ellenőrzést ottani katonai jelenlétének fenntartása érdekében – emlékeztetett az orosz lap. Az ukrán és a román sajtóban márciusban, Rogozin különmegbízotti kinevezésekor olyan feltételezések jelentek meg, hogy Oroszország katonai bázist akar létesíteni a Dnyeszter menti köztársaságban. Rogozin hétfőn kezdődött látogatását megelőzően pedig már arról beszéltek, hogy Moszkva Iszkander típusú, rövid hatótávolságú, hadműveleti–harcászati rakétarendszereket telepítene a területre, amely 1992 óta de facto független Moldovától, önálló államiságát azonban egyetlen ország sem ismerte el.

Rogozin a Dnyeszteren túli terület helyzetének rendezésére életre hívott 5+2-es csoport – Moldova és a Dnyeszteren túli terület mint érdekelt fél, Oroszország, Ukrajna és az EBESZ mint közvetítő, valamint az EU és az Egyesült Államok pedig mint megfigyelő részvételével – szerdán esedékes újabb bécsi fordulója előtt látogatott a többségében oroszok lakta Dnyeszteren túli területre. A múlt héten csütörtökön váratlanul, a moldovai kormányzat előzetes tájékoztatása nélkül a területre látogatott Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter, ami botrányt kavart Moldovában.

A Nyezaviszimaja Gazeta egyik elnöki hivatali forrása szerint a Dnyeszteren túli terület ismét különösen fontossá vált Moszkva számára. “Tekintettel arra, hogy a szomszédos Románia a NATO tagja, területén négy amerikai bázis található és felgyorsult a folyamat, amely Moldova Romániával történő egyesülését célozza, az Orosz Föderációnak szándékában áll megőriznie katonai jelenlétét, sőt azt tervezi, hogy Voronyezs-DM típusú radarállomást helyez el ott” – írja forrására hivatkozva az orosz napilap.

Az orosz védelmi minisztériumban ugyanakkor cáfolták a Nyezaviszimaja Gazeta értesüléseit. Elmondták, hogy az ellenséges rakétacsapást jelző Voronyezs-DM radarállomást csakis orosz területen tervezik telepíteni. Az európai térségben a Leningrádi és a Kalinyingrádi területen, valamint a szibériai Irkutszk régiójában. Egyes szakértők mindazonáltal úgy vélik, hogy a Dnyeszteren túli területre Moszkva nem csak radarállomást, hanem más fegyverfajtákat is telepíthet.

A chisinaui Politicon politikai és stratégiai elemzőintézet igazgatója szerint Moszkvának nincs világos elképzelése arról, hogy mit tegyen a Dnyeszter-mellékkel. Egy orosz radarállomás vagy az Iszkanderek megjelenése bonyolíthatja a helyzetet és a moldovai belügyekbe való beavatkozásnak minősítenék. A kemény tárgyalópartner hírében álló Rogozin valószínűleg inkább megpróbálja konzerválni a helyzetet, hogy később, a fejlemények tükrében döntsenek a további lépésekről – vélte.

Konsztantyin Zatulin, a Független Államok Közössége Intézet igazgatója a lapnak kifejtette: “Moldova hosszú ideje sodródik Románia felé, de Moszkva ezt nem vette észre. Azt sem, hogy a Dnyeszteren túli terület Oroszország előretolt bástyája a régióban, ezt mindenki látta rajtunk kívül”. A szakértő szerint azt akarják, hogy Oroszország kapituláljon és átadja a Dnyeszter-melléket Moldovának. “Rogozin azonban keresztülhúzhatja Chisinau számításait. Ebből a szempontból hatékony lehet a kinevezése” – mondta Zatulin.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...