2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Oroszország leállítja a Hollandiába irányuló gázszállítást, mert nem akar rubelben fizetni

A Gazprom Export orosz energetikai nagyvállalat hétfőn bejelentette, hogy május 31-től felfüggeszti a gázszállításokat a GasTerra holland kereskedőnek, mivel az áprilisi szállításokért nem fizetett, és nem hajlandó rubelben fizetni.

“A május 30-i munkanap végéig (a szerződésben meghatározott fizetési határidő) a Gazprom Export nem kapott kifizetést a GasTerrától az áprilisi gázszállításokért” – áll az orosz vállalat közleményében.

“Emiatt a Gazprom Export értesítette a GasTerrát a gázszállítások felfüggesztéséről 2022. május 31-től a fentiekben meghatározott eljárás szerinti fizetésig”.

A holland vállalat korábban értesítette a Gazprom Exportot, hogy nem szándékozik rubelben fizetni a gázszállításokért, arra hivatkozva, hogy ezzel megsérti a nyugati szankciókat.

Moszkva új elszámolási rendszere előírja, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető “barátságtalan” országok gázvásárlóinak számlát kell nyitniuk a Gazprombankban. Ezt követően az általuk választott valutában helyezhetnek el pénzt, amelyet a bank átvált rubelre, és átutalja a szállítónak.

A Gazprom a közelmúltban felfüggesztette a Bulgáriába, Lengyelországba és Finnországba irányuló gázexportot, miután azok megtagadták az elszámolási előírások betartását. Dánia is hasonló intézkedéssel néz szembe, miután elutasította Oroszország rubelfizetési követelését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...