2022, június 27.
33 C
Budapest
31.6 C
Moszkva

Oroszország leállítja a Hollandiába irányuló gázszállítást, mert nem akar rubelben fizetni

A Gazprom Export orosz energetikai nagyvállalat hétfőn bejelentette, hogy május 31-től felfüggeszti a gázszállításokat a GasTerra holland kereskedőnek, mivel az áprilisi szállításokért nem fizetett, és nem hajlandó rubelben fizetni.

“A május 30-i munkanap végéig (a szerződésben meghatározott fizetési határidő) a Gazprom Export nem kapott kifizetést a GasTerrától az áprilisi gázszállításokért” – áll az orosz vállalat közleményében.

“Emiatt a Gazprom Export értesítette a GasTerrát a gázszállítások felfüggesztéséről 2022. május 31-től a fentiekben meghatározott eljárás szerinti fizetésig”.

A holland vállalat korábban értesítette a Gazprom Exportot, hogy nem szándékozik rubelben fizetni a gázszállításokért, arra hivatkozva, hogy ezzel megsérti a nyugati szankciókat.

Moszkva új elszámolási rendszere előírja, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető “barátságtalan” országok gázvásárlóinak számlát kell nyitniuk a Gazprombankban. Ezt követően az általuk választott valutában helyezhetnek el pénzt, amelyet a bank átvált rubelre, és átutalja a szállítónak.

A Gazprom a közelmúltban felfüggesztette a Bulgáriába, Lengyelországba és Finnországba irányuló gázexportot, miután azok megtagadták az elszámolási előírások betartását. Dánia is hasonló intézkedéssel néz szembe, miután elutasította Oroszország rubelfizetési követelését.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS