2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Oroszország kibővítette az ukrán termékekre kivetett importtilalmat

Oroszország kibővítette szombaton az ukrajnai árucikkekre kivetett importtilalmat, több mint ötven termékkel toldotta meg a tilalmi listát, s ezzel becslések szerint mintegy félmilliárd dollárral csökkenti az idei importját, válaszul a kijevi gazdasági szankciókra.

A szombaton megjelent kormányrendelet szerint Oroszország ezentúl nem vásárol Ukrajnától búzát, növényi olajat, gyümölcsöt és zöldséget, sör és bort, édességet, halat és halkonzervet, kaviárt, gyümölcsleveket, kenyeret és pékárut.

A tilalom vonatkozik az agrártermékek feldolgozásához szükséges berendezésekre, motorokra, generátorokra, traktorokra, váltókra, transzformátorokra, kábelekre és elektromos vezetékekre, bútorlapokra és bútorokra, illetve számos más termékre.

Dmitrij Medvegyev kormányfő közölte, hogy az újabb korlátozásokkal Moszkva válaszol az ukrajnai gazdasági szankciókra.

Az ukrán kormány december 18-án hosszabbította meg egy évre, 2020-ig az Oroszország elleni gazdasági embargót, amely több mint 30 orosz termék behozatalára vonatkozik, a kenyértől és a pékárutól kezdve egészen a húsig, a halig, a kávéig, a dohánytermékekig, a teáig és a szeszes italokig.

Oroszország 2016 január elsején helyezte hatályon kívül az Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodást, miután hatályba lépett a Kijev és az Európai Unió között kötött társulási szerződés gazdasági része.

Oroszország automatikusan Ukrajnára is kiterjesztette azt a gazdasági embargót, amelyet az európai országok ellen foganatosított, válaszul a Krím miatt 2014 augusztusában ellene bevezetett európai szankciókra.

Az orosz szövetségi vámhatóságok adatai szerint a kölcsönös gazdasági korlátozások ellenére tavaly az előző évhez képest 25,6 százalékkal nőtt, és 12,9 milliárd dollárt tett ki a két ország közötti külkereskedelmi forgalom. MTI

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...

Hersh: Ukrajna feladta az ellentámadást és veszített Oroszország ellen

Az amerikai hírszerzés elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna feladta az Oroszország elleni ellentámadást, és az egyetlen dolog, ami elhúzza a konfliktust, az az, hogy...

Dróntámadások elhárításáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz légvédelem 19 ukrán drónt semmisített meg a Fekete-tenger és a Krím felett, valamint egyet-egyet az oroszországi Belgorod, Kurszk és Orjol megye felett...
spot_img

Videó