2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Oroszország kérésére kizárták a román és litván képviselőket az ENSZ BT üléséről

Litvánia és Románia képviselőit nem engedték be az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó ülésére, mert a Tanács gaboni elnöksége ezt Oroszország kérésére megtagadta – közölte a RIA Novosztyval egy, a szervezetben dolgozó forrásra hivatkozva.

“Az elnök Oroszország ragaszkodása miatt nem engedte, hogy Litvánia és Románia képviselői részt vegyenek a tegnapi ülésen” – mondta a forrás.

Azt is megjegyzik, hogy Moszkva álláspontját az indokolta, hogy túl sok uniós képviselő vett részt az eseményen.

A találkozót előző nap tartották, és témája a konfliktusövezetben kialakult humanitárius helyzet volt. A Biztonsági Tanács tagjai mellett Ukrajna, Szlovákia, Lengyelország, Németország és Görögország képviselői is részt vettek az ülésen.

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzja értetlenségét fejezte ki az ülésen a felszólalók száma miatt, mivel az ülés nem vita, hanem tájékoztató jellegű volt, ahol korlátlan számú ország vehet részt. Nebenzja megjegyezte, hogy az orosz delegáció nem igazán értette, hogy “milyen hozzáadott értéket” jelent Szlovákia, Lengyelország, Görögország és Németország képviselőinek a felszólalók listájára való felvétele, eltekintve attól, hogy meghosszabbítja a találkozó idejét.

Hozzátette azt is, hogy Moszkva jól ismeri ezeknek az országoknak az álláspontját, “ezt tökéletesen össze tudta volna foglalni az Európai Unió képviselője”. A nagykövet megjegyezte, hogy ebben “semmi mást nem lát, csak a vágyat, hogy bekerüljenek az országos televízióba”.

Nebenzja arra kérte a Biztonsági Tanács elnökét, hogy a jövőben legyen körültekintőbb az Ukrajnával foglalkozó üléseken felszólalók listájának összeállításakor.

A litván külügyminisztérium sajtószolgálata később közölte, hogy az ország állandó ENSZ-képviselője, Rytis Paulauskas tiltakozott Gabonnál, amiért nem adott lehetőséget Vilniusnak, hogy a balti államok és Csehország nevében felszólaljon.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...