2022, augusztus 14.
29.9 C
Budapest
24.5 C
Moszkva

Oroszország jövőre nem szállít amerikai asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra

Áprilisban lejár az a szerződés, amelyet Oroszország az amerikai űrkutatási hivatallal (NASA) kötött az amerikai űrhajósoknak a Nemzetközi Űrállomásra szállításáról – közölte Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes pénteken Moszkvában az űrrepülés jövőjéről tartott konferencián.

“A Szojuz-MSz űrhajó áprilisi földet érésével lejárnak a NASA-val megkötött szerződésben foglalt kötelezettségeink az amerikai asztronautáknak a Nemzetközi Űrállomásra juttatásával és az onnan való visszaszállításával kapcsolatban” – mondta Boriszov.

Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalatnak az űrrepülések kérdésében illetékes ügyvezető igazgatója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor rámutatott, hogy a szerződés meghosszabbítható, az ügyben a felek tárgyalásokat folytatnak, de “konkrét döntések egyelőre nem születtek”.

“Kemény intézkedéseket egyelőre senki sem hozott, egyszerűen arról van szó, hogy az adott időszakra betervezett munka véget ér, a következő pedig folytatódni fog” – mondta Krikaljov.

Emlékeztetett rá, hogy a Roszkoszmosz és a NASA között korábban már több szerződés is lejárt, de azokat kiegészítették és folytatódott a közös munka a Nemzetközi Űrállomáson.

Az amerikai űrhajósokat jelenleg orosz Szojuz űrhajókkal juttatják fel az űrállomásra, mert az Egyesült Államoknak az űrsiklók használatból való kivonása után nem volt erre alkalmas járműve. Az első erre vonatkozó szerződést 2009-ben kötötték meg.

Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a NASA 2016-ban közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani az együttműködést a Roszkoszmosszal.

Ember szállítására is alkalmas űrhajók kifejlesztésével az Egyesült Államokban a Lockheed Martin, a SpaceX és a Boeing vállalat foglalkozik.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Harkov megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

A Harkov megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve. A tábornok azt mondta, hogy...

Kijev is reagált a részeg ukrán diplomaták bécsi autóbalesetére

Az ukrán diplomáciai személyzet egy közlekedési balesetet okozott Bécsben, amelyben a sofőr megpróbált elmenekülni a helyszínről, és megtagadta, hogy a rendőrség alkoholtesztet végezzen rajta. Az...

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...