2023, április 1.
10.2 C
Budapest
5.8 C
Moszkva
Array

Oroszország Iszkander rakétákat csoportosít át Kalinyingárdba

Vlagyimir Putyin elnök hétfőn utasítást adott ki, hogy helyezzék teljes készültségbe az orosz északi flottát, illetve a nyugati katonai körzet és a légideszant egyes alakulatait, így tesztelve a hadrafoghatóságot. A mozgósítás keretében a napokban Iszkander típusú harcászati ballisztikus rakétákat csoportosítanak át a Lengyelország és a Balti-tengeri NATO-tagállamok között található orosz Kalinyingrádi területre. A Krím félszigetre pedig Tu-22M3-as típusú, rakétahordozó hadászati nehézbombázókat vezényelnek.

A NATO Oroszország határainál

Az Egyesült Államok és Lengyelország persze azonnal tiltakozott az orosz mozgósítás miatt. Abban azonban semmi kivetnivalójuk nincs, hogy Washington a napokban több mint 120 páncélozott egységet, köztük tankokat szállított a balti országokba. A lett Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai nehézfegyverek között M1A2 Abram tankok és M2A3 Bradley páncélozott járművek is vannak.

A 3. amerikai gyalogoshadosztály mintegy 3 ezer katonáját vezénylik a jövő hét elejétől a Baltikumba, hogy ott az észt, a lett és a litván fegyveres erőkkel közös hadgyakorlatokon vegyenek részt – közölte hétfőn a Pentagon.

Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes Moszkvában kijelentette, hogy az Oroszország határainál sűrűsödő NATO-hadgyakorlatok az észak-európai stabilitás meggyengítéséhez, a feszültség erősödéséhez vezetnek a régióban.

Múlt kedden a NATO hét tagállama részvételével kezdődött tengeri hadgyakorlatot a Fekete-tengeren.

Videó: több mint 100 amerikai tank és páncélozott jármű érkezett Lettországba

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó