2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Oroszország hadrendbe állította az új rakétavédelmi radarállomását a Kalinyingrádi területen

RakétákOroszország kedden hadrendbe állította, és  a rakétatámadást előrejelző rendszerébe kapcsolta a Kalinyingrádi területen kiépített rakétavédelmi radarállomását válaszul az Európába telepítendő amerikai rakétavédelmi pajzsra – közölte Dmitrij Medvegyev orosz elnök. A lokátort kedden meglátogató elnök maga adott parancsot a létesítmény hadrendbe állítására az orosz űrerők kötelékében, s parancs végrehajtását jelentették is a katonák Medvegyevnek, mint azt a Rosszija 24 orosz hírtelevízió adásában sugározták. Az orosz elnök – aki a kormányzó Egységes Oroszország párt miniszterelnök-jelöltje a hétvégi parlamenti választásokon – azt hangoztatta: reméli, hogy partnereik ezt az intézkedést az első olyan orosz lépésnek tekintik, amely megmutatja, hogy Oroszország kész megfelelő választ adni a nyugati rakétavédelmi pajzs kiépítése jelentette fenyegetésre. Hangoztatta, hogy a kalinyingrádi rakétavédelmi rendszer beélesítése része az amerikai rakétavédelmi pajzs európai telepítésének folytatása miatt november 23-án bejelentett orosz válaszlépéseknek.

Dmitrij Medvegyev hozzátette, hogy a “Voronyezs-DM” radarrendszer nem jelent fenyegetést Oroszország szomszédai számára, és nem zárja be az ajtókat a párbeszéd előtt.  
“Még egyszer megismétlem, hogy az adott helyzetben a NATO-tagállamoknak, az Egyesült Államoknak és az európai partnereknek kell a végső döntést meghozni arról, hogyan állnak hozzá a kérdéshez. A döntés az ő kezükben van” – mondta az orosz elnök.  
Az orosz államfő azt is kijelentette: ha a nyugati partnerek nem hallják meg Moszkva jelzéseit az európai rakétapajzs miatt kialakult helyzettel kapcsolatosan, akkor Oroszország egyéb védelmi eszközökhöz nyúl, beleértve a komolyabb lépéseket, mint például a csapásmérő egységek telepítését is.
November 23-án Dmitrij Medvegyev orosz államfő élő televíziós beszédben jelentette be, hogy utasítást adott a kalinyingrádi területen lévő, rakétatámadásokat előrejelző új radarrendszer üzembe helyezésére, és kilátásba helyezte: megegyezés hiányában rakétákkal céloztatja meg az amerikai rakétapajzs Európában kiépülő elemeit, valamint megerősítik a hadászati atomfegyverek harcfedezetét. Emellett figyelmeztetett arra is, hogy ha nem változik a Nyugat álláspontja, Oroszország kiléphet a START-szerződésből is.

 

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....