2022, december 6.
5 C
Budapest
-10.5 C
Moszkva

Oroszország gabonát és ingyen műtrágyát ígért a legszegényebb államoknak

Az orosz elnök kiemelte, hogy az ENSZ megállapodással Ukrajnából exportált gabonát nem a rászorulóknak küldték, hanem az EU-ba.

Oroszország növelni fogja a gabonaexportot, mintegy 30 millió tonna gabonát kíván szállítani – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök. A szállítások során a szegény és élelmiszerhiánnyal küzdő országokat részesítik majd előnyben.

“Helyesnek tartjuk a legszegényebb országokba irányuló szállítások fokozását” – mondta Putyin a Biztonsági Tanács pénteki ülésén.

“Összesen az év végéig mintegy 30 millió tonna gabonát fogunk szállítani, és készek vagyunk ezt a mennyiséget 50 millió tonnára vagy még többre növelni, mert hála Istennek, idén jó termésünk van” – tette hozzá.

Moszkva kész ingyenesen műtrágyát is szállítani a legszegényebb országoknak – mondta az orosz elnök.

“Termelőink – ha jól emlékszem, káliumműtrágyákról van szó – készek ingyen szállítani azokat a fejlődő országoknak, amelyeknek sürgősen szükségük van rájuk” – mondta Putyin, utasítva az orosz külügyminisztériumot, hogy dolgozzon a terven.

Az elnök kitért az Ukrajnával kötött, ENSZ által közvetített gabonaüzletre is, megismételve azon vádjait, hogy az árut elsősorban az EU-ba exportálták, nem pedig az élelmiszerellátásra leginkább rászoruló afrikai fejlődő országokba.

“Abból a 87 hajóból, amely gabonával hagyta el az ukrán kikötőket, 32 Törökországban maradt. És úgy gondolom, hogy ez teljesen természetes, mert Törökországnak, az egész folyamat befogadó országának természetesen joga van ehhez” – mondta Putyin.

További 30 hajó az uniós országokba került, míg mindössze két hajó ment “a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjaira”, nevezetesen Jemenbe és Dzsibutiba – mondta Putyin.

A hajók fedélzetén csak mintegy 60 000 tonna gabonát szállítottak, ami az Ukrajna által az alku keretében exportált gabonának csak mintegy 3%-át teszi ki.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.