2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszország folytatja a nagysebességű vasútvonalak kiépítését

Az Oroszországi Vasutak (RZSD) folytatja az ország nagysebességű vasúti rendszerének fejlesztését, és a közeljövőben három új nagy vonalat kíván építeni – árulta el a vállalat vezetője, Oleg Belozerov.

Belozerov szerint rövid távon a vállalat új útvonalakat tervez építeni, amelyek Moszkvát Szentpétervárral, Kazannyal és Rosztov-na-Donuval kötik össze.

“Most a tárgyalások végső szakaszában vagyunk. A miniszterelnök kész találkozót tartani. Az építkezést a köz- és a magánszféra partnerségén keresztül finanszírozzák majd …”. mondta Belozerov a Kultúra TV-csatornának adott hétvégi interjújában.

A nagysebességű vasutak lehetővé teszik, hogy a vonatok lényegesen gyorsabban (200-400 km/h-val) közlekedjenek, mint a hagyományos vasút.

Az Oroszországi Vasutak jelenleg nagysebességű vonatokat üzemeltet “Szapszan” néven Moszkva és Szentpétervár között 250 kilométer/órás végsebességgel. Az út jelenleg alig négy órát vesz igénybe, de az új útvonal Belozerov szerint felére csökkenti az utazási időt.

Már régóta tervezik egy új nagysebességű vasútvonal építését Moszkva és Kazany között, amely Oroszország ötödik legnagyobb városa és Tatárföld fővárosa. A 770 kilométeres út a jelenlegi 12 óráról jelentősen, mindössze három és fél órára csökkenhetne.

Kína korábban kifejezte érdeklődését az orosz projekt finanszírozása iránt, mivel a Moszkva-Kazany útvonalat nemcsak befektetésnek tekinti, hanem a két ország közötti kapcsolatok, valamint a kereskedelem további fellendítésének egyik módjának is.

A Moszkva és a dél-oroszországi Rosztov-Don közötti vonatközlekedés jelenleg mintegy 15 órát vesz igénybe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó