2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva
Array

Oroszország fegyverekkel támogatja Tádzsikisztánt az IÁ betörése ellen

Oroszország kész fegyverekkel támogatni Tádzsikisztán hadseregének és határainak megerősítését az Iszlám Állam (IÁ) és az Afganisztánból Közép-Ázsia felé törő szélsőségesek elleni védelem érdekében – írta pénteki számában a Kommerszant című orosz napilap. A terrorista szervezet harcosai beszivárognak Tádzsikisztán területére, és ezzel veszélyeztetik egész Közép-Ázsia stabilitását – hangzott el a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB)tagállamai külügyminisztereinek Dusanbéban tartott tanácskozásán.

Az 1992-ben létrehozott és Moszkva irányította szervezet tagjai: Oroszország, Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán. Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy afganisztáni helyzet romlásával az ázsiai országban megjelent az Iszlám Állam is az ott korábban megtelepedő szélsőséges szervezeteken, az Üzbegisztán Iszlám Mozgalma, Türkmenisztán Iszlám Mozgalma nevű csoportokon és az Al-Kaidán kívül.

Az IÁ intenzív toborzásba fogott Afganisztánban, és az emberei Tádzsikisztánba is behatolnak, amely mintegy 1350 kilométer hosszan határos Afganisztánnal. Ez a határvonal Moszkva véleménye szerint gyengén védett. Egyes határ menti körzeteket az afganisztáni vezetés ellen harcoló szélsőséges tálibok tartanak ellenőrzésük alatt. A legradikálisabb tálibok szövetségre lépnek az Iszlám Állammal, veszélyt jelentve Közép-Ázsiára, így Oroszországra is. Az ODKB soros elnök-országa képviseletében felszólaló Emomali Rahmon tádzsikisztáni államfő elismerte, hogy abban az övezetben, amelyre az ODKB felelőssége kiterjed, gyorsan terjed a terrorizmus, a szélsőséges mozgalmak és az illegális kábítószer-üzlet.

A Kommerszant emlékeztetett rá, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének tagjai 2013-ban megállapodtak arról, hogy műszaki segítséget nyújtanak a tádzsik határőrségnek. Szirodzsiddin Aszlov, Tádzsikisztán külügyminisztere a csütörtöki tanácskozáson ugyanakkor elégtelennek nevezte a tádzsik-afgán határ védelméhez való hozzájárulást és sokkal aktívabb támogatást, azaz fegyvereket, speciális szállítójárműveket kért. Dusanbe a határállomások megerősítésében is segítséget vár az ODKB tagállamaitól.

2005-ig orosz határőrök védték a tádzsik-afgán határt. Oroszország kész oda visszaküldeni az egységeit, amennyiben Dusanbe ezt kéri, de eddig ilyen kérés nem érkezett Moszkvába a tádzsikisztáni vezetéstől. Ha a helyzet erőteljesen megromlana, akkor a 201-es számú orosz katonai bázis keretében Tádzsikisztánban (Dusanbéban, Kurgan-Tyubében és Kuljabban) tartózkodó orosz egységeket és az ODKB erejét is mozgósítani lehetne – írta a Kommerszant.

Moszkva és Dusanbe tavaly nyáron írt alá egyezményt a tádzsikisztáni hadsereg megerősítését, korszerűsítését célzó orosz segítségnyújtásról. A Kommerszant értesülése szerint Moszkva az elkövetkező években 70 milliárd rubel (mintegy 336 milliárd forint) értékű katonai-műszaki támogatást nyújt Dusanbénak. Az értesülést a lapnak az orosz hadsereg vezérkaránál lévő forrásai megerősítették. Szergej Lavrov Dusanbéban megerősítette, hogy Moszkva teljesíti kötelezettségvállalásait. Az orosz fegyverzetek és műszaki eszközök között légvédelmi rakéták, tüzérségi eszközök, távközlési eszközök, kézifegyverek is lesznek.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...