2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Oroszország és Törökország megegyezett a dollár elhagyásáról

Oroszország és Törökország elvi megállapodást kötött arról, hogy a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésének részeként az orosz földgázért való fizetések egy részét rubelre váltják – jelentette be csütörtökön a török energiaügyi minisztérium.

Az amerikai dollárban történő fizetések elkerülése mindkét országot segíti.

Oroszország “mérgezőnek” nevezte a valutát, mivel a nyugati szankciók megnehezítik a tranzakciók lebonyolítását. Törökországnak is segít megvédeni fogyatkozó keményvaluta-tartalékait.

A múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök megerősítette, hogy Ankara elkezd rubelben fizetni az Oroszországból származó földgázimport egy részéért, miután Szocsiban több órán át tárgyalt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

A két ország gazdasági együttműködési ütemtervet is aláírt, amely a kétoldalú kereskedelmi forgalmat évi 100 milliárd dollárra kívánja növelni. Az elnökök számos kérdésről, köztük az ukrán gabonaexportról is tárgyaltak.

A hónap elején Putyin azt mondta, hogy az uniós országoknak hálásnak kell lenniük Törökországnak, amiért a Török Áramlat gázvezetéken keresztül megbízható orosz gázszállítást biztosít a blokkba.

A megállapodásokra az ukrajnai katonai művelet miatt Oroszországgal szemben bevezetett, példátlan nyugati szankciók közepette került sor. Törökország elutasította, hogy csatlakozzon a szankciókhoz, és ehelyett fegyverszüneti tárgyalásokat sürgetett Moszkva és Kijev között.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...