2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Oroszország és Törökország megállapodott, hogy ingyen küldenek gabonát a világ legszegényebb országaiba

Oroszország és Törökország elnöke a közelmúltban telefonon megállapodott arról, hogy ingyen küldenek gabonát a világ legszegényebb országainak – árulta el Recep Tayyip Erdogan török államfő. A megjegyzéseket pénteken Isztambulban, üzletemberek előtt tartott beszéde során tette.

“A Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetésem során azt mondta: “Küldjük ezt a gabonát ingyen olyan országokba, mint Dzsibuti, Szomália és Szudán” – és mi egyetértettünk” – mesélte Erdogan, anélkül, hogy pontos részleteket közölt volna arról, hogyan működhetne egy ilyen program.

Moszkva egyelőre nem kommentálta hivatalosan a török elnök nyilatkozatát.

A javaslatra az Ukrajnából származó gabonaexportot megkönnyítő megállapodás nehézségei közepette került sor. A megállapodásról eredetileg még júliusban tárgyaltak, és Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ részvételével kialakított megállapodások révén jött létre. A megállapodás célja az volt, hogy segítsen felszabadítani a Fekete-tengeren keresztül az ukrán kikötőkből érkező mezőgazdasági exportot, amely a Moszkva és Kijev között fennálló konfliktus miatt blokkolva volt.

Oroszország rövid időre felfüggesztette részvételét a megállapodásban, miután a fekete-tengeri flotta hajóit támadás érte. Moszkva Kijevet tette felelőssé az incidensért, azt állítva, hogy a gabonafolyosót arra használta fel, hogy tengeri drónokat indítson a hajók ellen. Ukrajna azonban tagadta az érintettséget.

Moszkva azután tért vissza a megállapodáshoz, hogy írásbeli biztonsági garanciákat kapott Kijevtől arra vonatkozóan, hogy nem fogja katonai célokra használni a folyosót. Putyin szerdán azt mondta, hogy ha Kijev megszegi ígéreteit, Oroszország fenntartja a jogot, hogy végleg kilépjen a megállapodásból. Az orosz elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva kész ingyen gabonát szállítani a legszegényebb országoknak.

“Oroszország még abban az esetben is kész gabonát szállítani a legszegényebb országoknak, ha kilép a gabonamegállapodásból – ez körülbelül 4 százalék [a teljes mennyiség]. Ha Ukrajna megszegi a kötelezettségeit, akkor a teljes, nekik szánt gabonamennyiséget ingyenesen fogjuk szállítani” – magyarázta Putyin.

Moszkva korábban bírálta az Ukrajnából induló gabona elosztását. Még szeptemberben Putyin azt mondta, hogy csak mintegy 60 ezer tonna gabona – a Kijev által a megállapodás értelmében exportált teljes mennyiség mintegy 3%-a – indult “a legszegényebb országokba az ENSZ élelmezési programjai számára”, nevezetesen Jemenbe és Dzsibutiba.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.