2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Oroszország és Kína tovább növeli a jüanban és rubelben történő elszámolásokat

Moszkva és Peking növelni fogja a nemzeti valuták arányát a kétoldalú elszámolásokban – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a VII. “Oroszország és Kína: együttműködés egy új korszakban” című nemzetközi konferencián.

“Egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió zsarolási eszközzé változtatta valutáját, független pénzügyi infrastruktúrát kívánunk kialakítani, és jelentősen növelni a rubel és a jüan használatát az államaink közötti elszámolásokban. Már most is a kereskedelmi forgalmunk negyedét teszik ki” – hangsúlyozta a külügyminiszter, akit a RIA Novosztyi idéz.

Vlagyimir Ocsepkov, Harbin orosz főkonzulja a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a határ menti régiók vállalatai már most is növelik a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolások volumenét. Így 2022 januárjától áprilisig a kínai Szujfenhoban az orosz partnerekkel kínai valutában történő elszámolások meghaladták a 840 millió jüant, ami 370 százalékkal több, mint az előző év első négy hónapjában.

Igor Morgulov külügyminiszter-helyettes szerint a nemzeti valuták aránya az Oroszország és Kína közötti kereskedelemben április végén már mintegy 25 százalék volt.

A nyugati országok az ukrajnai különleges művelet megkezdése után újabb szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, többek között befagyasztották a devizatartalékai egy részét. Anton Sziluanov pénzügyminiszter mintegy 300 milliárd dollárra becsülte a zárolt pénzeszközök mennyiségét. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a tartalékok befagyasztásával az USA és az Európai Unió valójában nem teljesítette Oroszországgal szembeni kötelezettségeit. Hozzátette, hogy ezek a fejlemények meghúzzák a határt a Nyugat globális dominanciája alatt a politikában és a gazdaságban.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó