2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Oroszország és Kína tovább növeli a jüanban és rubelben történő elszámolásokat

Moszkva és Peking növelni fogja a nemzeti valuták arányát a kétoldalú elszámolásokban – jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a VII. “Oroszország és Kína: együttműködés egy új korszakban” című nemzetközi konferencián.

“Egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok és az Európai Unió zsarolási eszközzé változtatta valutáját, független pénzügyi infrastruktúrát kívánunk kialakítani, és jelentősen növelni a rubel és a jüan használatát az államaink közötti elszámolásokban. Már most is a kereskedelmi forgalmunk negyedét teszik ki” – hangsúlyozta a külügyminiszter, akit a RIA Novosztyi idéz.

Vlagyimir Ocsepkov, Harbin orosz főkonzulja a RIA Novosztyinak elmondta, hogy a határ menti régiók vállalatai már most is növelik a nemzeti valutában történő kölcsönös elszámolások volumenét. Így 2022 januárjától áprilisig a kínai Szujfenhoban az orosz partnerekkel kínai valutában történő elszámolások meghaladták a 840 millió jüant, ami 370 százalékkal több, mint az előző év első négy hónapjában.

Igor Morgulov külügyminiszter-helyettes szerint a nemzeti valuták aránya az Oroszország és Kína közötti kereskedelemben április végén már mintegy 25 százalék volt.

A nyugati országok az ukrajnai különleges művelet megkezdése után újabb szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, többek között befagyasztották a devizatartalékai egy részét. Anton Sziluanov pénzügyminiszter mintegy 300 milliárd dollárra becsülte a zárolt pénzeszközök mennyiségét. Vlagyimir Putyin hangsúlyozta, hogy a tartalékok befagyasztásával az USA és az Európai Unió valójában nem teljesítette Oroszországgal szembeni kötelezettségeit. Hozzátette, hogy ezek a fejlemények meghúzzák a határt a Nyugat globális dominanciája alatt a politikában és a gazdaságban.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS