2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

Oroszország és Kína teljesen kizárja a dollárt az energetikai kereskedelemből

Az Oroszország és Kína közötti energiakereskedelem folyamatosan növekszik, és idén eddig 64%-kal nőtt pénzben kifejezve – mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes pénteken a Rosszija 24 televíziós csatornának.

Nyilatkozata az energetikai együttműködéssel foglalkozó kormányközi orosz-kínai bizottság ülését követően hangzott el.

“Kína stratégiai partnerünk az ázsiai-csendes-óceáni térségben és általában a kereskedelemben” – mondta, megjegyezve, hogy fizikai értelemben a növekedés mintegy 10%-os volt az olaj-, gáz-, szén- és áramszállításokban.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy a két ország célja a kereskedelmi kapcsolatok további fejlesztése, és különösen a nemzeti valuták részarányának növelésén dolgoznak az energetikai tranzakciókban.

“Átállunk a rubelben és jüanban történő elszámolásra a szállított energiahordozók esetében” – mondta Novak.

Az elmúlt években Oroszország és Kína fokozta a nemzeti valuták használatát a kölcsönös elszámolásokban, hogy megpróbáljanak eltávolodni az amerikai dollártól és az eurótól.

Moszkva folyamatosan a külkereskedelmének dollármentesítését célzó politikát folytat, és különösen a jüan használatát növelte. Amellett, hogy a kínai valutát egyre gyakrabban használják a kereskedelmi elszámolásokban, néhány orosz vállalat jüanban denominált kötvények kibocsátását kezdte meg, míg számos bank betéteket kínál ebben a valutában.

Novak szerint a nemzeti valutát különböző berendezések Kínából történő beszerzésére is felhasználták már.

Elmondta, hogy a közeljövőben Moszkva és Peking várhatóan kormányközi megállapodást ír alá a távol-keleti gázexportútvonalról. A két ország között folytatódnak a tárgyalások a Szibéria Ereje 2 megaprojektről is, amelynek célja a Kínába irányuló orosz földgázszállítás további növelése.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...