2023, február 4.
5.7 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Oroszország és Kína kikerüli a nyugati SWIFT rendszert

Moszkva és Peking olyan elszámolási rendszert fejleszt, amely lehetővé tenné a határokon átnyúló tranzakciókat a nyugati pénzügyi üzenetküldő rendszer, a SWIFT használata nélkül – jelentette be kedden Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes.

A két ország állítólag felgyorsította az erőfeszítéseket, hogy az amerikai dollártól és az eurótól eltávolodva a hazai pénznemeket használó elszámolások felé mozduljanak el.

“A gázszerződések esetében már most átállunk a nemzeti valutában – rubelben és jüanban – történő elszámolásra. A kőolaj- és kőolajtermék-, valamint a szénszállítások esetében szintén átállunk a nemzeti valutában történő fizetésre” – magyarázta.

Novak szerint ez segíthet elkerülni a pénzügyi kockázatokat, és megkönnyítheti a rubel és a jüan világ tartalékvalutává válását.

“Ebben a tekintetben az orosz Központi Bank és a Kínai Népbank azon dolgozik, hogy az orosz vállalatok számára számlát nyissanak Kínában és fordítva, létrehozva egy olyan elszámolási rendszert, amely nem használja a SWIFT-et” – mondta Novak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban új, független pénzügyi platformok létrehozását sürgette a nemzetközi elszámolásokhoz, hangsúlyozva, hogy a globális gazdaságnak nyitottabbnak és elfogulatlanabbnak kell lennie.

Moszkva a SWIFT megbízható alternatívájaként népszerűsíti saját hazai fizetési rendszerét, amióta az ország számos bankját az év elején lekapcsolták a nyugati pénzügyi hálózatról.

Az orosz SPFS bankközi üzenetküldő rendszert 2014-ben hozták létre, és a SWIFT-hez hasonló funkciókkal rendelkezik. Biztosítja a pénzügyi üzenetek biztonságos továbbítását a bankok között az országon belül és kívül egyaránt.

Áprilisban Elvira Nabiullina, az orosz központi bank vezetője elmondta, hogy a legtöbb orosz hitelező és 12 ország 52 külföldi szervezete kapott már hozzáférést az SPFS-hez. A szabályozó hatóság hozzátette, hogy titokban tartja a fizetési rendszer tagjainak kilétét, hogy megvédje őket attól, hogy esetleg másodlagos szankciók alá kerüljenek az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei részéről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....