2022, augusztus 16.
32.7 C
Budapest
28.3 C
Moszkva
Array

Oroszország és Kína akár kereskedelmi forgalmának felét is nemzeti valutában számolhatja el

Oroszország és Kína akár kereskedelmi forgalmának felét is nemzeti valutában, azaz jüanban és rubelben számolhatja el. “A lehetőség (azesetben ha ezeket a korlátozásokat eltörlik) kolosszális. Azt gondolom, hogy 5O% feletti kereskedelmi forgalmi rész történhet nemzeti valutákban” – mondta Moiseyev, Oroszország pénzügyminisztere.

 

Oroszország és Kína akár kereskedelmi forgalmának felét is nemzeti valutában, azaz jüanban és rubelben számolhatja el az esetben, ha Kína csökkenti a külföldi befektetőkre érvényes piacvédelmi korlátozásait – mondta el Alexei Moiseyev orosz pénzügyminiszter az Itar Tass-nak csütörtökön, az Orosz-Kínai Befektetési Együttműködési Bizottság első ülése után.

Jelenleg a jüan használata a befektetési lehetőségeknél akadályozott, a (yüan-vásárlási) hozzáférési lehetőség korlátozása miatt, mert Kína a hazai pénzpiacot és a hazai valuta hozzáférést erősen szabályozza külföldi befektetők számára. E miatt a korlátozás miatt az orosz bankok nem tudják az exportőröktől szerzett jüant huzamosabb ideig megtartani.

A tárgyhoz tartozik, hogy 2OO6-ban Oroszország eltörölt minden tőkepiaci hozzáférési és mozgási korlátozást befektetési tevékenység esetére ,így a rubelt konvertibilis valutává tette.

Moiseyev elmondta, hogy a lehetséges (Kína általi hazaipiac-védelmi korlátozások) eltörlése (orosz befektetők előtt) megbeszélésre kerültek a Pekingben folytatott orosz-kínai tárgyalások során.

“A lehetőség (azesetben ha ezeket a korlátozásokat eltörlik) kolosszális. Azt gondolom, hogy 5O% feletti kereskedelmi forgalmi rész történhet nemzeti valutákban” – mondta Moiseyev, Oroszország pénzügyminisztere. – “Azt gondolom, ez most kézzelfogható távolságban van”.

2O13-ban Oroszország kereskedelmi egyenlege Kínával 89 milliárd USD volt. Moiseyev elmondta azt is, hogy Kínának megvan a terve a nemzeti valuta (jüan) hozzáférési liberalizációjára, így a két ország átállása a nemzeti valutákban való elszámolásra a kétoldalú kereskedelmükben a kínai pénzügyi liberalizációs terv gyakorlati megvalósításától függ.

“Megpróbáljuk őket nyomni a megvalósítás felgyorsításában, de ez attól fog függeni, hogy milyen gyorsan ismerik fel ők a saját ütemtervüket” – mondotta az orosz pénzügyminiszter.

Jelenleg az orosz-kínai jüan-rubel kereszt-forgalom értéke 11O milliárd USD körül van.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Kuleba: a nyugati országok Ukrajna bukására várnak

Több nyugati ország arra vár, hogy Kijev megadja magát, és azt hiszik, hogy a problémáik azonnal megoldódnak - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter egy...

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...