2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszország elhagyja a dollárt az Afrikával folytatott kereskedelemben is

A folyamatban lévő Oroszország-Afrika csúcstalálkozón szó lesz a kölcsönös kereskedelemben alkalmazott alternatív fizetési mechanizmusokról – mondta csütörtökön Oroszország egyik vezető bankára.

Andrej Kosztyin, Oroszország második legnagyobb bankjának, a VTB-nek a vezérigazgatója a szentpétervári rendezvényen újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy az amerikai dollárt fegyverré tették, ezért a nemzetek fokozatosan el fognak távolodni a dollár használatától a kereskedelemben.

“A strukturális változásoknak mindenképpen meg kell történniük. Az afrikai országok is ennek megfelelően cselekszenek. Már elkezdték létrehozni saját információcsere- és elszámolási rendszereiket a nemzeti valutákban. Ez ígéretes tendencia” – mondta Kosztyin.

“Az alternatív valutákban történő kereskedelmi elszámolások aránya tovább fog növekedni” – tette hozzá.

Oroszország és kereskedelmi partnerei a fejlődő országok közül, mint például a BRICS-tag Brazília, Kína, India és Dél-Afrika, a kölcsönös kereskedelemben elkezdtek áttérni az alternatív valutákra, miután a szankciók gyakorlatilag elvágták Moszkvát a nyugati pénzügyi rendszertől. Egyre több nemzet fejezte ki támogatását a tendencia iránt.

Putyin elnök a hónap elején nyilvánosságra hozta, hogy a Moszkva és legnagyobb kereskedelmi partnere, Peking közötti tranzakciók több mint 80 százalékát rubelben és jüanban bonyolítják le.

Oroszország a hónap elején jelentette be, hogy tárgyalásokat kíván kezdeni a nemzeti valutákra való átállásról a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) országaival, nevezetesen Bruneivel, Kambodzsával, Indonéziával, Laosszal, Malajziával, Mianmarral, a Fülöp-szigetekkel, Szingapúrral, Thaifölddel és Vietnammal.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó