2022, augusztus 20.
20.8 C
Budapest
18.4 C
Moszkva
Array

Oroszország elengedte Észak-Korea szinte teljes adósságát

KremlOroszország hétfőn aláírta Phenjannal az egyezményt az észak-koreai adósság rendezéséről – erősítette meg kedden Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes. Elemzők szerint szinte a  teljes adósság elengedéséről van szó. A Szovjetunió idején keletkezett észak-koreai tartozást rubelból dollárra számolták át, így az 11 milliárd dollárt tesz ki. Ennek 90 százalékára Moszkva engedményt adott. A maradék több mint egy milliárd dollárt közös orosz-észak-koreai egészségügyi, energetikai beruházások megvalósítására használják fel – közölte Szergej Sztorcsak. Anna Bodrova, az Invesztkafe orosz elemző oldal munkatársa szerint Moszkva ezzel leírta Phenjan adósságának jelentős részét. Az egyezség megfelel mindkét fél érdekeinek – tette hozzá. Észak-Korea tartozásáról négy évig sikertelen tárgyalások folytak Moszkva és Phenjan között. Oroszország a Szovjetunió jogutódjaként lépett fel a követeléssel. 2011-ben újultak fel az egyeztetések a kölcsön ügyében. Dmitrij Medvegyev és Kim Dzsong-il Ulan-Udéban létrejött találkozóján született meg az egyezség az adósság kezeléséről.

A szovjet időkben, a múlt század közepén az állami kölcsönök mellett kedvezményesen szállított energiahordozókat, nehézipari termékeket, élelmiszert az észak-koreai kommunista rezsimnek. Ezen kívül szovjet támogatással 70 ipari üzemet építettek fel.

A lenta.ru hírportál jelentése szerint Észak-Korea adósságállománya jelentősen megnőtt a fizetési késedelmek miatt. Az 1990-es és a 2000-es években Phenjan nem tudta megtéríteni a kölcsönöket.

Az orosz híroldal emlékeztet arra, hogy az utóbbi években Oroszország nem egy esetben engedett el több milliárdos korábbi kölcsönöket más államoknak. 2010-ben Moszkva Afganisztán 12 milliárd dolláros adósságát engedte el. Kormányközi tartozását tekintve Kuba Oroszország legnagyobb adósa.

Az RBK orosz üzleti hírportál értesülései szerint Észak-Koreában az észak-koreai kereskedelem és ipar októberben áttérhet az önfinanszírozásra. A vállalatoknak engedélyezte a phenjani vezetés, hogy a nyereség nagy részével rendelkezzenek.

Az intézkedés összefüggésben van azzal, hogy a legbefolyásosabb észak-koreai tábornagy, Li An-ho kegyvesztetté vált, és nemcsak a vezérkarból került ki, hanem a kommunista párt vezetéséből is. Észak-Korea gazdasága korábban a katonai vezetés teljes ellenőrzése alatt állt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...