2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Oroszország eladja amerikai államkötvényeit

Oroszország jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkentette az amerikai államkötvény-állományát egy év alatt. Moszkva 2015 áprilisáig 66.5 milliárd dollár értékű amerikai kincstárjegy birtokolt. Összehasonlításképp egy évvel korábban ez az összeg meghaladta a 116 milliárd dollárt. Idén márciustól áprilisig tartó időszkban 3.5 milliárd dollárnyi amerikai államkötvénytől szabadult meg Oroszország – közölte az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma.

Oroszország 2014 áprilisában a 12. jelenleg a 22. helyen van azon a listán, amelyen a legnagyobb amerikai államadósság tulajdonosokat sorolják fel. Továbbra is Kína és Japán az Egyesült Államok legnagyobb hitelezője.

A Krím félsziget és Oroszország újraegyesülése, valamint az ukrajnai válság miatt bevezetett nyugati szankciók kényszerítették Moszkvát arra, hogy csökkentse függőségét az amerikai dollárral szemben.

Több mint 40 ország jelezte, hogy növelné kereskedelmét az Oroszország által létrehozott Eurázsiai Gazdasági Szövetséggel.

A nyugati szankciók arra ösztönözték Oroszországot, hogy aktívabban működjön együtt az ázsiai- csendes-óceáni térséggel és a BRICS tagállamokkal.

Idén júliusban a BRICS tagállamok oroszországi csúcstalálkozóján megnyitják 100 milliárd dollár alaptőkével az új fejlesztési bankot (New Development Bank, NDB). Egy másik projekt a CRA valutaalap is 100 milliárd dollárral jön létre, a legnagyobb összeget, 41 milliárd dollárt Kína teszi be a közösbe. Brazília, Oroszország, India 1818 milliárd dollárral, DélAfrika pedig 5 milliárd dollárral járul hozzá az alaptőkéhez.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...