2023, február 4.
5.4 C
Budapest
0.3 C
Moszkva

Oroszország “drasztikusan” csökkenti a katonai tevékenységet az ukrán főváros közelében

Oroszország “drasztikusan” csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernigov közelében, mivel az Ukrajnával folytatott béketárgyalások a “gyakorlati” szakaszba léptek – jelentette be kedden Alekszandr Fomin védelmi miniszterhelyettes.

Fomin az ukrán delegációval folytatott megbeszéléseket követően a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy “döntés született arról, hogy drasztikusan csökkentik a katonai tevékenységet Kijev és Csernigov megközelítésében”.

“Arra számítunk, hogy Kijevben meghozzák a vonatkozó kulcsfontosságú döntéseket, és megteremtik a további normális munka feltételeit” – mondta.

Fomin felszólította Ukrajnát, hogy “teljes mértékben tartsa be a genfi egyezményeket, többek között a hadifoglyokkal való emberséges bánásmód tekintetében”.

Orosz-ukrán béketárgyalások Isztambulban

Kifejtette, hogy ezt a döntést azért hozták meg, mert “a tárgyalások Ukrajna semlegességéről és nukleáris státuszáról, valamint Ukrajna biztonsági garanciáinak biztosításáról szóló megállapodás előkészítéséről” “a gyakorlati szakaszba” léptek.

Az orosz erők tevékenységének csökkentése arra irányul, hogy “növelje a kölcsönös bizalmat, és megteremtse a tárgyalások további fejlődéséhez és a végső cél, a megállapodás megkötésének és aláírásának eléréséhez szükséges feltételeket” – mondta Fomin.

További részleteket az orosz vezérkar akkor fog közölni, amikor az orosz delegáció visszatér Isztambulból, ahol a tárgyalások zajlottak.

Oroszország több mint egy hónapja küldte csapatait Ukrajnába, miután hét éve tart a patthelyzet, amiért Kijev nem hajtotta végre a minszki megállapodásokban foglaltakat, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságok függetlenségét a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött megállapodások célja az volt, hogy rendezze e régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai szövetséghez. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság és a Krím erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fogolycsere: 63 orosz tért haza az ukrán ellenőrzésű területről

Összesen 63 orosz katonát, köztük az "érzékeny kategóriába" tartozó személyeket szállítottak vissza a Kijev által ellenőrzött területről Oroszországba - közölte az orosz védelmi minisztérium...

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...