2023, március 31.
10.3 C
Budapest
0.1 C
Moszkva

Oroszország decemberben leállítja a Moldovába irányuló gázszállítást, ha nem rendezi tartozását – Gazprom

Az orosz Gazprom bejelentette, hogy sikertelen volt a hosszútávú gázszerződés megújítása Moldovával, így Oroszország december 1-től leállíthatja a gázszállítást, ha Kisinyov nem rendezi tartozását. A szerződés szeptemberben lejárt.

Az orosz gázipari óriás megjegyezte, hogy a jelenleg is fennálló gázszállítási válságot a moldáv kormány idézte elő és hozzátették, hogy Moldova teljes tartozása jelenleg 709 millió dollár.

Ugyanakkor a Gazprom kitart amellett, hogy a kialakult helyzetnek nincs köze a politikához, hiszen a vállalat nem engedheti meg, hogy veszteségesen működjön.

Moldovában pénteken rendkívüli állapotot hirdettek a gázhiány miatt. A válság kirobbanását a rekord magas gázár és a Gazprommal 2008-ban kötött gázszerződés szeptemberi lejárata idézte elő.

A Gazprom annak ellenére folytatta a gázszállításokat októberben, hogy meghiúsult a hosszútávú szerződés megújítása.

Andrej Spinu moldáv miniszterelnök-helyettes, aki az ország moszkvai gázküldöttségét vezet szombaton arról számolt be a közösségi oldalán, hogy nem haladtak előre a tárgyalások. A politikus Facebook oldalán közölte, hogy az orosz fél „pénzügyi és nem pénzügyi feltételeket támasztott, beleértve a történelmi adósság kiegyenlítését”. Hozzátette, hogy a költségek magasabbak mint a világpiaci árak.

A Gazprom reagált Spinu állításaira. A cég közölte, hogy lehetséges, hogy a moldovai hatóságoknak nem tetszik az orosz gáz ára, de az árképzés átlátható és világos. A Gazprom megjegyezte, hogy az új megállapodás aláírása csak akkor lehetséges, ha Moldova elismeri adósságát.

A moldáv miniszterelnök-helyettes bejegyzésében közölte, hogy a Gazprom beleegyezett abba, hogy októberben  millió köbméterrel növeli a Moldovába irányuló gázszállításait, hogy enyhítse az országban kialakult válságot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó