2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva

Oroszország decemberben leállítja a Moldovába irányuló gázszállítást, ha nem rendezi tartozását – Gazprom

Az orosz Gazprom bejelentette, hogy sikertelen volt a hosszútávú gázszerződés megújítása Moldovával, így Oroszország december 1-től leállíthatja a gázszállítást, ha Kisinyov nem rendezi tartozását. A szerződés szeptemberben lejárt.

Az orosz gázipari óriás megjegyezte, hogy a jelenleg is fennálló gázszállítási válságot a moldáv kormány idézte elő és hozzátették, hogy Moldova teljes tartozása jelenleg 709 millió dollár.

Ugyanakkor a Gazprom kitart amellett, hogy a kialakult helyzetnek nincs köze a politikához, hiszen a vállalat nem engedheti meg, hogy veszteségesen működjön.

Moldovában pénteken rendkívüli állapotot hirdettek a gázhiány miatt. A válság kirobbanását a rekord magas gázár és a Gazprommal 2008-ban kötött gázszerződés szeptemberi lejárata idézte elő.

A Gazprom annak ellenére folytatta a gázszállításokat októberben, hogy meghiúsult a hosszútávú szerződés megújítása.

Andrej Spinu moldáv miniszterelnök-helyettes, aki az ország moszkvai gázküldöttségét vezet szombaton arról számolt be a közösségi oldalán, hogy nem haladtak előre a tárgyalások. A politikus Facebook oldalán közölte, hogy az orosz fél „pénzügyi és nem pénzügyi feltételeket támasztott, beleértve a történelmi adósság kiegyenlítését”. Hozzátette, hogy a költségek magasabbak mint a világpiaci árak.

A Gazprom reagált Spinu állításaira. A cég közölte, hogy lehetséges, hogy a moldovai hatóságoknak nem tetszik az orosz gáz ára, de az árképzés átlátható és világos. A Gazprom megjegyezte, hogy az új megállapodás aláírása csak akkor lehetséges, ha Moldova elismeri adósságát.

A moldáv miniszterelnök-helyettes bejegyzésében közölte, hogy a Gazprom beleegyezett abba, hogy októberben  millió köbméterrel növeli a Moldovába irányuló gázszállításait, hogy enyhítse az országban kialakult válságot.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...