2023, október 3.
20.7 C
Budapest
12.7 C
Moszkva

Oroszország bezárja a lengyel konzuli képviseletet Szmolenszkben

Az orosz kormány úgy döntött, hogy bezárja a szmolenszki lengyel konzuli képviseletet – közölte a kabinet sajtószolgálata.

A sajtószolgálat hangsúlyozta, hogy ezt a döntést Varsó Moszkvával szembeni barátságtalan fellépésére válaszul hozták.

“A képviseletet 2011-ben nyitották meg az orosz-lengyel kapcsolatok fejlesztése és a két ország állampolgárai közötti kapcsolatok bővítése érdekében” – közölte a kormány.

Április végén Varsóban a helyi hatóságok és a rendőrség megrohamoztak egy, az orosz nagykövetséghez tartozó iskolát, és betörték az ajtaját. Az oktatási intézmény személyzetének a lengyel fél kérésére el kellett hagynia az épületet. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Varsó “ilyen arcátlan lépése nem marad kemény reakciónk és következményei nélkül a lengyel hatóságokra és Lengyelország oroszországi érdekeire nézve”.

Hangsúlyozták, hogy az incidens után Moszkvának joga van a diplomáciai kapcsolatok megszakítására, de azt a szomszédos országban élő és dolgozó oroszok fogják elsősorban megszenvedni.

A varsói orosz nagykövetség ráadásul tavaly február vége óta bankszámlák nélkül működik, mivel azokat a lengyel hatóságok “a terrorizmus finanszírozására való pénzfelhasználás gyanújával” jogellenesen befagyasztották. Mint Moszkva rámutatott, az ilyen intézkedések ellentmondanak a jogi normáknak, köztük a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezménynek. A helyi média 1,2 millió dollárra becsüli a zárolt pénzösszegek nagyságát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Politico: az EU nem adhatna több fegyvert Ukrajnának a saját készleteiből

Az Európai Unió országai már nem adhatnak fegyvert Ukrajnának a saját készleteikből anélkül, hogy veszélyeztetnék saját biztonságukat - írja a Politico című amerikai lap...

Ukrajna levette az OTP Bankot a vállalati halállistájáról és kötelezte az orosz piac elhagyására

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján. A...

Az EU nem tudja feloldani az Ukrajnának szánt 5 milliárd eurós katonai támogatást

Az EU fontolóra vesz egy 5 milliárd eurós katonai segélycsomagot Ukrajnának 2024-re - jelentette ki Josep Borrell, az unió külpolitikai vezetője hétfőn Kijevben. Magyarország...
spot_img

Videó