2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Oroszország bejelentette, hogy idén 140 millió tonna olajexportot irányít át Európából Ázsiába

Oroszország 2023-ban 140 millió tonna kőolaj- és kőolajtermék-exportot fog Ázsiába irányítani a korábban Európába irányuló 220 millió tonnából – jelentette ki Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes a Moszkvai Energetikai Intézet (MEI) kuratóriumának ülésén.

“Idén 140 millió tonna kőolaj és kőolajtermék távozik. Körülbelül 80-90 millió tonna marad Nyugaton” – mondta.

Az európai piacokra orientált mennyiségből 2022-ben mintegy 40 millió tonna megy keletre.

Így Oroszország azt tervezi, hogy 2023-ban a korábban Európára eső olaj- és kőolajtermék-export több mint 60 százalékát Ázsiába irányítja át.

A miniszterelnök-helyettes februárban arról számolt be, hogy az oroszországi olajexport 2022-ben eléri a 242 millió tonnát, ami 7,6 százalékos növekedést jelent.

A Szövetségi Vámszolgálat szerint pénzben kifejezve az exportőrök 2021-hez képest 42,8 százalékkal, 383,7 milliárd dollárra növelték az ásványi üzemanyagok, kőolaj és finomított termékek kivitelét.

Ugyanakkor az idei első negyedévben az olaj- és gázipari költségvetési bevételek 45 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, ami a pénzügyminisztérium szerint “elsősorban az alacsonyabb uráli olajárjegyzés és a földgázexport visszaesése miatt” következett be. A minisztérium arra számít, hogy 2023 második felében “fokozatosan csökkennek az Urals árengedmények”, és az adóbevételek is helyreállnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó