2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
16.3 C
Moszkva
Array

Oroszország a várakozások elenére sem csökkenti az olajkitermelést

Oroszország, a világ vezető energiaexportálója, nem tervezi csökkenteni olajkivitelét, hogy ezzel emelje a kőolaj árát – közölte az orosz energiaügyi miniszter.

 

Alekszandr Novak és Igor Szecsin, a legnagyobb orosz olajtermelő cég, a Rosznyefty vezetője a jövő héten Bécsbe utaznak az OPEC csütörtökön kezdődő ülése előtt, hogy az olajtermelő szervezet több vezetőjével tárgyaljanak az olajpiacon bekövetkezett fejleményekről. Oroszország nem tagja az OPEC-nek, annak ülésén nem is vesz részt.

Oroszország önmagában nem sokat tud tenni a kőolaj árának emelése érdekében, mivel nincs elég tárolókapacitása, az olajkutak leállítása pedig azzal járhat, hogy befagynak.

A kőolaj ára június óta csaknem harmadával csökkent, hordónként 80 dollár alá került. Ez súlyosan érinti az amúgy is gyengélkedő orosz gazdaságot, mert az állami bevételek felét az olaj- és gáztermelés adja, és a kiegyensúlyozott költségvetéshez hordónként legalább 100 dolláros olajár kellene. Sőt, egyes szakértők szerint 115 dolláros árra lenne szükség az ukrán válság kapcsán megemelkedett szociális és katonai kiadások fedezésére, továbbá a nyugati szankciók hatásának ellensúlyozására.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter a minap a Bloomberg hírügynökségnek arról beszélt, hogy recesszióba kerülne az orosz gazdaság, ha 60 dollárig csökkenne a kőolaj ára. A miniszter szerint egyébként arra kell felkészülni, hogy az energiahordozó ára jövőre 80 és 90 dollár között mozog majd.

Alekszej Vegyev orosz gazdasági miniszterhelyettes szombaton azt mondta, hogy 0,8 százalék lehet az idei orosz gazdaságnövekedés. A Reuters által megkérdezett elemzők várakozásainak átlagában és az orosz jegybank becslésében még ennél is szerényebb, 0,3 százalékos bővülés szerepel, ami a leggyengébb növekedési mutató lenne 2000 óta.

Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint az orosz gazdaság 0,8 százalékkal nőtt az idei első tíz hónapban éves összevetésben. Az első negyedévben 0,9 százalék, a másodikban 0,8 százalék, a harmadikban 0,7 százalék volt a bővülés üteme éves szinten.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...