2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Oroszország a továbbiakban nem vesz részt a washingtoni atomenergetikai csúcstalálkozón

Orosz képviselők nem vesznek részt a továbbiakban az amerikai fővárosban esedékes atomenergetikai csúcstalálkozón – jelentette csütörtökön a Bloomberg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségre hivatkozva. A NAÜ nem adott magyarázatot az állítólagos programváltozásra.

Az ügynökség egy meg nem nevezett tisztviselője azt mondta, hogy a moszkvai állami energetikai vállalat, a Roszatom és a fő ipari szabályozó hatóság, a Rosztehnadzor vezetői “kikerültek” a találkozó előadóinak listájáról, és a Bloombergnek azt mondta, hogy “a konferencián való részvétel programbeli vagy személyes okok miatt változhat”, további magyarázat nélkül.

“Bízunk abban, hogy a jelenlegi program biztosítja a sikeres konferenciát” – folytatta a tisztviselő, hozzátéve, hogy a találkozókon szó lesz “az atomenergia szerepéről és az energiabiztonsághoz való hozzájárulásáról”.

A döntés hátterében álló okok továbbra sem világosak, mivel a NAÜ nem pontosította, hogy az orosz képviselőket akaratuk ellenére törölték-e a napirendről, vagy önként mondtak le a részvételről. A Roszatom és a NAÜ nem reagált az orosz sajtó megkeresésére.

Míg az eseményről szóló júniusi tájékoztató dokumentumban a Roszatom első főigazgató-helyettese, Kirill Komarov és a Rosznyeftyor elnökhelyettese, Alekszej Ferapontov szerepel az előadók és a paneltagok listáján, a nevük nem szerepel a konferencia jelenlegi programjában.

Az eltelt idő alatt több új előadóval bővült a névsor, köztük Bill Gates, a Microsoft társalapítója, Jennifer Granholm amerikai energiaügyi miniszter, valamint kínai, lengyel, dél-afrikai és argentin nukleáris tisztségviselők.

Bár Mihail Csudakov orosz nukleáris mérnök vezeti a NAÜ atomenergetikai osztályát, a Bloomberg szerint az ügynökség “nem kívánt nyilatkozni” arról, hogy részt vesz-e a jövő heti rendezvényen.

Két amerikai tisztviselő, akik korábban névtelenségük megőrzése mellett nyilatkoztak a hírügynökségnek, azt mondta, hogy Moszkva jelenléte a NAÜ ülésén “diplomáciai rémálom” lenne, mivel a Fehér Ház hónapok óta arra törekszik, hogy további szankciókat hozzon maga ellen a Roszatom ellen is.

A tisztviselők azt is megjegyezték, hogy a vendéglátó országgal kötött megállapodás értelmében az Egyesült Államoknak valamennyi NAÜ-tagállam küldöttjét meg kell hívnia, és azt mondták, hogy minden Oroszország kizárására irányuló törekvés problémákat okozhat más, orosz nukleáris technológiát kereső nemzetekkel, mivel a Roszatom továbbra is a világ vezető atomreaktor- és üzemanyag-exportőre.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...