2023, október 4.
18.2 C
Budapest
13.7 C
Moszkva

Oroszország 300 évre elegendő szénkészlettel rendelkezik

Oroszországnak évszázadokra elegendő szénkészlete van – jelentette ki Szergej Mocsalnyikov, az ország energiaügyi minisztériumának helyettes vezetője pénteken a Szövetségi Talajgazdálkodási Ügynökség igazgatótanácsának ülésén.

Ha figyelembe vesszük mind a kiaknázott, mind a kiaknázatlan altalajkészleteket, akkor az ország 300 évre elegendő szénnel lesz ellátva – mondta.

“Elég tartalékunk van. Ami a szenet illeti, több mint 100 évnyi feltárt tartalékunk van, és ha az összes erőforrást felhasználjuk, akkor ehhez még további 200 évet vagy még többet is hozzátehetünk. Mind a forrásokkal, mind a tartalékokkal jól állunk, és ez lehetővé teszi, hogy az ország egésze biztonságban legyen az energiaellátás szempontjából” – jelentette ki Mocsalnyikov.

A miniszterhelyettes hozzátette, hogy jelenleg minden hazai szénszükségletet kielégítenek az orosz termelők. Közben azt is megjegyezte, hogy az export a szénipar fő hajtóereje, az ország legkeletibb régióiban új lelőhelyek és energiaklaszterek nyílnak meg.

Oroszország 2022-ben 443,6 millió tonna szenet termelt ki, ami 0,3%-os növekedést jelent 2021-hez képest. Az export 7,5%-kal 210,9 millió tonnára csökkent, miután tavaly augusztusban embargót vezetett be az orosz szénre az EU és az Egyesült Királyság, amely korábban az orosz szénkivitel közel egyharmadát fogadta.

A széntermelők 12,2%-kal, valamivel több mint 172 millió tonnára növelték a belföldi piacra irányuló szállításokat, miközben a baráti országokba, különösen Kínába irányuló exportot is fokozták. Oroszország tavaly 11,2%-kal, 59,5 millió tonnára növelte az ázsiai országba irányuló szállításokat, mivel Moszkva igyekezett átirányítani a kereskedelmét, Kína pedig növelte a szénfogyasztást az ipari tevékenység pandémiát követő fellendülése miatt.

Kína idén is folytatta az orosz szénfelvásárlását, az import mennyisége a múlt hónapban rekordot döntött, 8,8 millió tonna volt, ami 29%-kal több, mint februárban, és majdnem háromszorosa a 2022. márciusi mennyiségnek (3,1 millió tonna) a kínai vámadatok szerint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: amerikai gyártmányú MAXX Pro-t talál el az orosz drón

Az egyik orosz Telegram-csatorna által szerdán közzétett videón látható, hogy egy ukrán, amerikai gyártmányú MAXX Pro aknavédett (MRAP) járművet eltalálnak egy kamikaze drónnal. A felvételen...

Olasz védelmi miniszter: minden lehetőséget kimerítettünk Ukrajna támogatására

Olaszországnak nincsenek korlátlan forrásai Ukrajna támogatására - mondta az ország védelmi minisztere, Guido Crosetto a Sky TG24 csatornának. "Olaszország sokat tett, a légvédelmi rendszerekre összpontosított,...

The Guardian: Charles Michel csak véletlenül mondta, hogy Ukrajna 2030-ban EU-tag lesz

Az Európai Tanács vezetője, Charles Michel, amikor Ukrajna EU-csatlakozásának lehetséges időpontjairól beszélt, "véletlenszerűen" mondta a 2030-as évet, amelynek nincs semmi alapja - írja a...
spot_img

Videó