2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Oroszország 1 euróért vette át a japán Nissan szentpétervári gyárát

A Nissan japán autógyártó eladja összes oroszországi eszközét az állami tulajdonú NAMI kutatás-fejlesztési cégnek – közölte a kereskedelmi minisztérium.

A jelképes összegű, 1 euró értékű üzletet a japán konszern hagyta jóvá, amely egy szentpétervári üzemet és moszkvai értékesítési és marketinglétesítményeket foglal magában.

“Sikerült elérnünk egy olyan formációt, amelyben a vállalkozás működőképes marad. A kulcsfontosságú kompetenciák, a termelési ciklus és a munkahelyek megmaradnak” – mondta Gyenisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter keddi nyilatkozatában.

A Nissan mintegy 2000 alkalmazottat foglalkoztat Oroszországban, és az átadás után a NAMI képes lesz arra, hogy más vállalatokat vonzzon be termelési partnerként, hogy vegyesvállalatokat hozzon létre.

A miniszter szerint az orosz AVTOVAZ autógyártó a Nissan járműveinek karbantartását fogja végezni, valamint alkatrészeket fog szállítani. Az üzlet értelmében a Nissan hat éven belül visszavásárolhatja az egységeit – közölte a kereskedelmi minisztérium.

A konstrukció szinte megegyezik a Nissannal szövetségben lévő Renault kivonulásával. Májusban a francia autógyártó 68 százalékos részesedése a NAMI-hoz került, és a Renault és Nissan márkájú autókat gyártó moszkvai gyárát a város önkormányzatának tulajdonába adták át.

Eközben a Nissan kedden 686,2 millió dollárra becsült veszteségről számolt be az orosz piacról való távozás miatt.

A gyártó 2009-ben kezdte meg a szentpétervári üzemében az olyan SUV-modellek gyártását, mint az X-Trail és a Qashqai. A japán autógyártó márciusban felfüggesztette az ottani termelést az ellátási lánc zavarai miatt, az ukrajnai konfliktust követően.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...