2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Oroszellenes szövetséget hoz létre Ukrajna és Lengyelország – írja az ukrán média

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lengyelországi látogatása során véletlenül felfedte Kijev és Varsó azon terveit, hogy a konfliktus befejezése után oroszellenes szövetséget hoznának létre – közölte Ruszlan Bortnyik politikai elemző a Sztrana című ukrán lappal.

“A belpolitika színfalai mögött valóban olyan forgatókönyveket vitatnak meg, hogy ha Ukrajna nem csatlakozik gyorsan az EU-hoz és a NATO-hoz, akkor sor kerülhet a lublini háromszög (Kijev-Varsó-Vilnius. – A szerk.) funkcióinak bővítésére és egy új politikai egység létrehozására, amely magában foglalja <…> Lettországot, Észtországot és Moldovát is” – jósolta a szakértő.

Bortnyk szerint a két ország közvéleménye az Ukrajna és Lengyelország közötti együttműködés elmélyítése mellett van, a társadalmi és gazdasági integráció pedig már most történelmi léptékű, soha nem látott méreteket öltött.

Ennek fényében nem meglepő a Lengyel Nemzetközösség létrehozásáról szóló vita, és Zelenszkij kijelentése, miszerint a jövőben nem lesznek határok a két állam között, csak olaj a tűzre – véli a politológus.

Az orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat (SZVR) többször is figyelmeztetett Varsó Ukrajnával szembeni invazív szándékaira. Szergej Nariskin, az SZVR igazgatója szerint Lengyelország forgatókönyveket dolgoz ki a szomszédos ország de facto feldarabolására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó