2022, október 3.
13.3 C
Budapest
13.2 C
Moszkva
Array

Orosz sajtószemle

MoszkvaMoszkovszkij Komszomolec  / www.pravda.ru
Oroszországban több tiltakozóakciót tartottak számos párt szervezésében. Amint a Moszkovszkij Komszomolec írja, az orosz fővárosban a Haza védőinek napján a kommunisták azokat gyűjtötték össze tiltakozóakciójukhoz, akik nincsenek megelégedve a fegyveres erők reformjának jelenlegi formájával. A nagygyűlésen felszólalt Gennagyij Zjuganov, a kommunisták vezetője.  A tiltakozóakció során határozatot fogadtak el, amelyben követelik az egész kormány   lemondását és a „romboló katonai reform” beszüntetését.

A jobboldali irányultságú „Jabloko” párt nem szankcionált akciója során számos résztvevőt őrizetbe vettek. A rendezvényen tiltakoztak a nyomorúságos katonai nyugdíjak ellen. De a tüntetés be is fejeződött, alighogy elkezdődött: ugyanis  a rendőrök azonnal őrizetbe vették Szergej Mitrohint, a párt vezetőjét és néhány aktivistát, mihelyt  kibontották „A katonai nyugdíj  – az állam szégyene” feliratú plakátjaikat – állapítja meg a Moszkovszkij Komszomolec.

 

Vedomosztyi
Oroszországban kidolgozzák a korrupció elleni stratégiát, az azonos elnevezésű nemzeti tervet pedig komolyan módosítják. Erről számolt be a Vedomosztyi napilapnak az elnöki hivatal egyik  munkatársa. Ha eddig a harc a hivatalnokok közötti korrupcióról szólt, most ez kiterjesztenék az üzleti életre is. Az a javaslat, hogy a társaságok tevékenysége legyen még inkább átláthatóbb és ellenőrzött, szabványosítsák a belső dokumentumokat. Rá kell kényszeríteni a cégeket, hogy mutassák meg, konkrétan milyen  fizetéseket kapnak a top-menedzserek. Ki kell terjeszteni rájuk is azokat a korlátozásokat, amelyek megvannak a közhivatalnokoknál: mindenekelőtt arra vonatkozóan, hogy deklarálják saját és családtagjaik jövedelmét. Miután a törvénykezésben nem szerepelnek olyan fogalmak, mint az együttműködés a lányvállalatokkal és a függő cégekkel, megvannak a kiskapuk, amelyeket a főtársaságok kihasználnak beszámoló köteles jövedelmük csökkentésére  – állapítja meg a Vedomosztyi.

Novije Izvesztyija
Moszkvában néhány nap alatt egy havinak megfelelő csapadék hullt: egyes kerületekben a hótakaró magassága elérte a 62 centimétert. Amint a Novije Izvesztyija  közölte, 1966 óta nem volt ennyi hó  februárban a fővárosban. A havazás igazi  megpróbáltatás volt nemcsak a kommunális szolgáltatók számára, hanem a lakosoknak is.  A lakosok gyakran sort álltak a házmesterhez, vagy a lapátokkal felszerelt vendégmunkásokhoz, hogy éppen az ő lépcsőházukhoz vezető utat vagy autójukat szabadítsák ki a hótömeg alól. A kommunális szolgáltatók 24 órás műszakban dolgoztak: először a szociális rendeltetésű objektumok – kórházak, rendelőintézetek, boltok  – előtt, a tömegközlekedési eszközök megállóhelyeinél, a metróbejáratokhoz vezető utakon takarították el a havat. Két nap alatt több mint nyolcszázezer köbméter havat szállítottak el a városból. A Novije Izvesztyija a meteorológusokra hivatkozva írja, hogy ezen a télen már nem várható ilyen nagy havazás.

www.lenta.ru
Dmitrij Medvegyev elnök nem ért egyet azzal, hogy Oroszország új katonai doktrínája visszaviszi Moszkvát és a Nyugatot a „hidegháború” korszakába. A Paris Match francia lapnak adott interjújában rámutatott, hogy nem tekinti a NATO-t, mint elsődleges veszélyt Oroszország számára, ugyanakkor Moszkvának figyelembe kell vennie az Atlanti Szövetség bővítését és közeledését Oroszország határaihoz.  Medvegyev megerősítette, hogy Oroszország érdekelve van hadi technika élenjáró mintáinak megvásárlásában külföldi piacokon, mert ez ösztönzi az ország versenyképességét, amely továbbra is a világ egyik legnagyobb fegyverszállítója marad – jegyezte meg az elnök.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...

A Star Wars filmek sztárja drónflottát kér a világtól Ukrajnának és pénzt gyűjt Zelenszkijnek

Mark Hamill, a Star Wars filmekből ismert színész arra kérte a világot, hogy segítsenek Ukrajnának nagyobb drónflotta beszerzésében az Oroszországgal fennálló konfliktusban. "Ukrajnának drónokra van...

Kissinger: nem lenne bölcs dolog felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Nem volt bölcs Washington azon kísérlete, hogy a Szovjetunió összeomlása után Ukrajnát a NATO-ba integrálja - jelentette ki pénteken Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. A...