2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

Orosz pénzügyminiszter: nem lehet megbízni az amerikai dollárban

Oroszország már nem bízik az amerikai valutában, mert az megbízhatatlan pénzügyi eszközzé vált – jelentette ki hétfőn Anton Sziluanov pénzügyminiszter.

Rámutatott, hogy az amerikai dollárt, az eurót és a brit fontot – a fő tartalékvalutákat – egykoron a legfőbb elszámolási egységnek tekintették.

“A helyzet azt mutatta, hogy most ez a dollár teljesen megbízhatatlan eszköz… Ezért nem bízunk ebben a fajta elszámolási egységben. Elveszett” – mondta Sziluanov az orosz Pervij Kanal csatornának adott interjúban.

Arra is rámutatott, hogy Oroszország áttért a más valutákban való kereskedésre, különösen “rubelben és természetesen más baráti országok valutáiban, például a jüanban”.

Moszkva a külkereskedelemben folyamatosan a dollármentesítés politikáját folytatja.

Az elmúlt években Oroszország és néhány kereskedelmi partnere, köztük India és Kína, a kölcsönös elszámolásokban egyre inkább a hazai valutákat használják, hogy igyekezzenek eltávolodni a dollártól és az eurótól.

Sziluanov kiemelte, hogy 2021-ben még az oroszországi pénzügyi tranzakciók jelentős része dollárban és euróban történt.

“Akkor a kiegyenlítések mintegy harmadát rubelben bonyolították le, míg most már több mint a felét, mintegy 55 százalékát rubelben és baráti valutákban” – mondta, hozzátéve, hogy ez a szám tovább fog nőni.

A miniszter szerint a polgárok gazdasági jóléte fontosabb, mint az árfolyamok. “Minket leginkább az érdekel, hogyan fog fejlődni a gazdaság, hogyan fog nőni a lakosság jövedelme, milyen lesz a foglalkoztatás” – zárta szavait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó