2023, március 24.
18.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Orosz nyelvhasználatért bírságoltak megy egy ukrán futballklubot

Megbüntették a NK Veresz Rivne ukrán labdarúgóklubot, mert annak játékosai egy mérkőzés után “nem az államnyelven adtak interjút”.

Az ukrán Premier League-ben szereplő NK Veresz Rivne csapatát megbüntette az Ukrán labdarúgó-szövetség, miután a játékosok állítólag oroszul adtak interjút egy nemrég lejátszott mérkőzést követően.

A  klub hivatalos honlapján megerősítette a bírságról szóló híreket, és kifejtették, hogy a “szabálysértés” a Dinamo Kijev elleni decemberi találkozót követően történt.

“A döntés ellen nem lehet fellebbezni” – tette hozzá a közlemény, anélkül, hogy a bírság mértékét elárulták volna.

A szóban forgó nyelv sem szerepelt a klub sajtóközleményében, de a hírek szerint oroszul beszéltek a játékosok.

A Veresz tisztviselői megígérték, hogy a játékosok ezentúl csak ukránul fognak interjúkat adni, és közölték, hogy aki erre nem képes, annak nyelvi oktatást tartanak.

“Azon labdarúgók vagy a klub más alkalmazottai számára, akik véleményük szerint nem megfelelő szinten beszélik az államnyelvet, a klub kész ukrán nyelvű tanfolyamokat szervezni” – olvasható a közleményben.

“Ez a döntés nem vonatkozik a klub azon képviselőire, akik nem ukrán állampolgárok”.

Ivan Nadein, a Veresz elnöke korábban azt mondta, hogy támogatja azt a politikát, hogy a játékosok kizárólag ukrán nyelven nyilatkozhatnak a médiának.

“Személyes álláspontom az, hogy ha egy futballista ukrán útlevéllel rendelkezik, akkor a nyilvános interjúkat, a hivatalos műsorszolgáltatónak és a média képviselőinek adott nyilatkozatokat ukránul kell megtennie” – mondta a klubvezető.

“Azt is megértem, hogy vannak olyan labdarúgók, akik nem tudnak jól ukránul. Most már van egy olyan tendencia, hogy ezt már egy kicsit szégyellik is.

“[De] a klub munkatársaitól a sajtónak szóló tájékoztató üzeneteknek ukránul kell szólniuk”.

Az állítólag terhelő interjúk azután hangzottak el, hogy a Veresz december 4-én 3-0-ra kikapott a vendég Dinamó Kijevtől, egy olyan mérkőzésen, amelyen egy játékost kiállítottak.

A Veresz a nyugat-ukrajnai Rovnóból származik, de jelenleg a mintegy 70 kilométerre fekvő Luckban játssza hazai mérkőzéseit.

A csapat az ukrán Premier League tabelláján 18 forduló után a kilencedik helyen áll, és ez az első szezonja az első osztályban.

Az orosz nyelv használata vitatott témává vált Ukrajnában annak ellenére, hogy minden harmadik ember anyanyelvi szinten beszéli azt.

A 2014-es “Majdan” zavargások óta Ukrajna vezetői egy sor intézkedést vezettek be, amelyek célja az orosz nyelv kiszorítása a mindennapi életből.

A közszolgáltatási dolgozóknak tilos oroszul köszönteniük az ügyfeleket, és csak az ügyfél kérésére válthatnak át oroszra.

Oroszország következetesen elítélte ezeket a lépéseket, mivel azok megosztóak és diszkriminatívak Ukrajna orosz ajkú lakosságával szemben.

A Vereszre kiszabott bírságról nyilatkozva Dmitrij Szviscsev, az orosz Állami Duma képviselője “ruszofóbiának” nevezte azt.

“Ez valamiféle rémálom” – mondta a tisztségviselő a Sport24 portálnak nyilatkozva.

“Nagyon furcsa, mi egy civilizált világban élünk, azt mondjuk, hogy a sport nem ismerhet politikai és nyelvi határokat, ugyanakkor ilyen abszurd dolgokat engedünk meg”.

“A ruszofób kampány folytatódik. Úgy gondolom, hogy az orosz ajkú lakosságnak támogatnia kellene azokat a futballistákat, akik az anyanyelvükön akarnak beszélni.” – tette hozzá a képviselő

“Az orosz nyelven való beszéd megtiltása egy amúgy is feszült helyzetben az országaink között puszta provokáció”.”

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán területek Romániához csatolására nyújtott be törvényjavaslatot egy román képviselő

Egy ellentmondásos törvényjavaslat, amelyet a héten nyújtottak be a román parlamentnek, azt sürgette, hogy a kormány 2027-ig hagyjon fel Ukrajna határainak elismerésével, és csatolja...

Amerikai tanácsadó: az ukrán tavaszi ellentámadás sokkolni fogja a világot

Az ukrán hadsereg készen áll arra, hogy a következő hetekben hatalmas offenzívát indítson az orosz csapatok ellen, amely megdöbbenti majd a globális közösséget -...

Medvegyev az Ukrajnába érkező külföldi katonai szakértők megsemmisítésére szólított fel

Az Ukrajnába szállított fegyvereket kísérő nyugati katonai szakértők legitim célponttá válnak az orosz hadsereg számára - jelentette ki Dmitrij Medvegyev, a Biztonsági Tanács helyettes...
spot_img

Videó