2022, szeptember 25.
10.5 C
Budapest
7 C
Moszkva
Array

Orosz-magyar gázvállalat a Déli-Áramlatnak

GázAz orosz Gazprom és a Magyar Fejlesztési Bank aláírták az orosz-magyar vegyes vállalat, a Déli Áramlat projekttársaság alapító okiratait. A társaság feladata a „Déli áramlat” gázvezeték kialakítása Magyarország területén. Amint a „Vremja Novosztyej” napilap hétfői számában írja, Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezetői bizottságának alelnöke ezt a projektet marathoni futáshoz hasonlította. Képletesen szólva a sportoló hol lassítja a tempót, hol rákapcsol, de a legfontosabb, hogy mindig a végcél felé tör.

Valóban az utóbbi időben egyszerre aktivizálódtak a gázvezetékkel kapcsolatos események. Igaz, nem sikerült véglegesen megállapodni Bulgáriával és Ausztriával, az ő részvételük nélkül viszont a projekt megvalósíthatatlan: a cső bolgár területnél bukkan fel a tengerből, Ausztriában van Közép-Európa fő gázterminálja. Egyelőre az útvonal közepén levő tranzit országokban – Szerbiában és Magyarországon – alakultak meg vegyes vállalatok.

 Megjegyzendő, hogy Budapest is sokáig halogatta a papírok aláírását. Méghozzá – amint rámutat erre a „Vremja Novosztyej” – Magyarországon megismétlődhet a bolgár forgatókönyv. Tavasszal az országban választások lesznek, amelyeken egyes megfigyelők a kormányzó szocialisták vereségét prognosztizálják. Tehát fennáll annak a kockázata, hogy a „marathoni futás” újra lelassul.
A „Déli áramlat” azért is összehasonlítható a sportolók marathoni futásával, mert itt is van ellenfél – a „Nabucco” projekt, amely nagyjából ugyanazokra a piacokra orientálódik, ugyanolyan határidővel és hasonló forrásokkal.

Emellett a „Nabucco-t” támogatja az Európai Bizottság, amely már régen a transz-európai hálózat státusát (TEN-E) adományozta a projektnek, és az EU számára prioritásúnak tartja. Ugyanakkor Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök a nemrégiben a Bloomberg tekintélyes ügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a „Nabucco” projekt megvalósíthatósága sok kérdést vált ki.

Megjegyzendő, hogy az Európai Parlament és az Európa Tanács 2006. szeptember 6-i határozatában előírja azokat a kritériumokat, amelyek alapján státus adományozható projekteknek a földgáz- és energetikai szférában. Ha megvizsgáljuk őket, az orosz „Déli áramlat” teljes egészében nem felel meg ezeknek. Például ott van egy tétel arról, hogy szilárdítani kell a szállítások biztonságát az erőforrásokkal rendelkező harmadik országokkal való kapcsolatok fejlesztése által, de egy megjegyzés szerint: „az Energia Charta és az EU kétoldali megállapodásainak keretében”. Az orosz vezetés elveti a Chartát, az EU-val az új megállapodásra vonatkozó tárgyalásokban nincs lényeges előrehaladás.

A másik mérce – csővezetékek építése a gáz iránti újabb igények fedezésére, Európa hozzákapcsolása a gázszállítások újabb forrásaihoz, illetve a szállítások alternatív útvonalaihoz. Emellett Oroszország nem nevezhető újabb erőforrásnak. Méghozzá a prioritási projektek fő céljaként a gáz fogyasztói árának csökkentését jelölték meg. De ahhoz, hogy ezt megígérhesse Brüsszelnek, a Gazpromnak be kellene jelentenie, hogy lemond a hosszú távú szerződésekről, amelyeken az árképzés az olajtermékek piaci jegyzése alapján történik. Viszont a TEN-E státus fontos a „Déli áramlat” számára, de nem annyira, hogy most ilyen áldozatokat vállaljon ezért – írja a „Vremja Novosztyej”.

(A szerző biztonságpolitika-szakirányos, V. éves politológus-hallgató)

Kapcsolódó cikk:

A „Déli Áramlat” Magyarországon van

Déli Áramlat / Nabucco: megférnek egymással?

Jól mennek a Déli Áramlat ügyei

Gazprom & Nords Stream

Törökország és a Déli Áramla

Déli Áramlat: Bulgária is együttműködik a realizálásban

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...

Szijjártó: az egyetlen megoldás a béke

A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter...