2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva
Array

Orosz légitársaság pilótáit ítélték el Tádzsikisztánban

An-72Első fokon nyolc és fél év szigorított börtönbüntetést szabott ki kedden a tádzsik bíróság azokra a pilótákra, akik egy orosz légitársaság gépeivel nyolc hónapja tankolni szálltak le Kurgan-Tyubéban. Az orosz külügyminisztérium túl szigorúnak és politikailag elfogultnak nevezte a tádzsikisztáni bíróság döntését, amely Vlagyimir Szadovnyics orosz és Alekszej Rudenkó észt állampolgárt bűnösnek találta az országhatár megsértésében, csempészésben és a nemzetközi repülési szabályok megsértésében. A külügy honlapján közzétett nyilatkozat szerint az orosz pilóta elleni ítélet nem járul hozzá az orosz-tádzsik szövetségi, stratégiai partnerségi kapcsolatok erősítéséhez, sőt komoly kárt okoz azoknak. A minisztérium szerint a vád nem tudta meggyőzően bizonyítani álláspontját, s úgy vélik, hogy a tádzsik fél nyíltan sérti meg a nemzetközi normákat.

Március 12-én a “Rolkan Investments” két AN-72-es gépével a pilóták a tádzsik Kurgan-Tyube település repülőterén szálltak le kerozinért, 80 kilométerre a fővárostól, Dusanbétól. Kabulból tartottak hazafelé, ahova az orosz külügy álláspontja szerint is humanitárius szervezetek megrendelését teljesítették. Elmondásuk szerint a tádzsik hatóságokkal szóban megegyeztek a tranzit-leszállásról, és arról, hogy feltankolják a gépeket, amikor azonban a leszálláshoz készülődtek,a légügyi hatóság megtagadta tőlük az engedélyt. Ekkor a Nemzetközi Légügyi Konvencióra hivatkozva kényszerleszállásra kértek engedélyt, mivel nem lett volna elegendő az üzemanyaguk vissza Kabulig, és más lehetőségük nem volt. A reptérre érkezést követően azonban rögtön letartóztatták és házi őrizetben tartották őket egy tádzsikisztáni szállodában két hónapon keresztül. Májusban a személyzet többi tagját elengedték, a pilóták ellen azonban bűnügyi eljárást indítottak. A tádzsik hatóságok által csempészárunak minősített tárgy egy repülőgépmotor.
Az orosz külügyminisztérium viszont azt állítja, hogy az orosz légitársaság egy amerikai céggel kötött szerződésnek megfelelően az afganisztáni koalíciós erőknek szállított, de hadieszközök nem voltak a fedélzeten, csupán egy szétszedett repülőgépmotor.
A külügy mellett a moszkvai parlament nemzetközi bizottságának elnöke is kiállt a Tádzsikisztánban elítélt pilóták mellett.

 

(Képünk illusztráció)

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó