2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva
Array

Orosz lapok: mégis találtak bizonyítékot a Putyin elleni ukrajnai merénylettervre

Vlagyimir PutyinAz ukrán biztonsági szolgálat bizonyítottnak látja, hogy Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök ellen merénylet készült Ukrajnában – közölte a Kommerszant című orosz napilap. Az Izvesztyija ugyanakkor megszólaltatta az egyik gyanúsított édesapját, aki szerint elsietett volt a vádemelés. Az Ukrán Bizonsági Szolgálat (SZBU) vádat emelt a csecsen fővárosból, Groznijból való Adam Oszmajev orosz és Ilja Pjanzin kazah állampolgár ellen amiért “terrorcsoportot hoztak létre Oroszország vezetőinek fizikai megsemmisítése céljával”. A vádemelés szerint az észak-kaukázusi fegyveres csopot vezetője, Doku Umarov utasítását végrehajtó összeesküvők egyik célpontja Vlagyimir Putyin orosz kormányfő volt – értesült egy SZBU-s forrásból a Kommerszant befolyásos üzleti-politikai napilap. A gyanúsítottak beismerő vallomást tettek, a bírósági eljárást Ukrajnában folytatják le. Az odesszai vizsgálóktól nemrég került át az ügy Kijevbe, ahol az SZBU központi apparátusa március 12-én élt a vádemelési javaslattal. A Kommerszant munkatársa megismerkedhetett a dokumentum tartalmával. Eszerint a két féri és társuk, Ruszlan Madajev – aki odesszai lakásukban egy véletlen robbanásban meghalt -, 2011 decemberében csoportot szervezett, hogy Oroszország területén terrorcselekményeket kövessenek el. Céljuk nem csak az ország vezetőinek meggyilkolása, hanem az ország destabilizálása, pánikkeltés és félelemkeltés a lakosság körében – áll a vádemelési javaslatban. Március 12-én még arról számolt be a Kommerszant, hogy az ukrán nyomozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy Vlagyimir Putyin ellen valóban merényletet készítettek volna elő az Odesszában őrizetbe vettek.
Az odesszai nyomozók akkor arra hajlottak, hogy az Odesszában elfogott két férfi valóban robbantásokat akart elkövetni Oroszországban, de nem konkrét személyek, hanem inkább gazdasági létesítmények, például olaj- vagy gázvezetékek ellen.
Az Izvesztyija című orosz napilap az egyik gyanúsított, Ilja Pjanzin családját is megkereste Kazahsztánban. Kiderítette, hogy a férfi főiskolásként vette fel az iszlám vallást. Pjanzin apja elmondta, hogy fia az Egyesült Arab Emírségekben dolgozott, ahonnan Odesszába utazott.
Alekszandr Pjanzinnak meggyőződése, hogy fiát belekeverték az ügybe, mivel szívességet tett Ruszlan Madajevnek és egy gépkocsit saját nevére iratott Madajev kérésére. Az apa elmondása szerint fia ártatlanságát az is bizonyítja, hogy nem menekült el a helyszínről, ott maradt a tüzet oltani. Úgy véli, hogy fia a különleges szolgálatok valamilyen játszmájának áldozata.
Február 27-én, az orosz elnökválasztás előtt hat nappal a Pervij Kanal televíziós csatorna arról számolt be, hogy az elnökjelölt Putyin ellen merényletet akartak elkövetni és a kitervelőket elfogták Odesszában.
Adam Oszmajev, a Putyin elleni merénylet előkészítésével gyanúsított csoport vezetője, akit a 2007-es Ramzan Kadirov csecsen elnök elleni merényletkísérlettel is gyanúsítanak, a televíziónak azt mondta, hogy a robbantások végső célja a Putyin elleni merénylet lett volna.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...