2022, május 19.
4.3 C
Budapest
7.9 C
Moszkva
Hiredetés
Array

Orosz külügy: cinikus és embertelen az orosz versenyző elleni ukrán beutazási tilalom

Cinikusnak és embertelennek nevezte Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes szerdán az ukrán hatóságoknak azt a döntését, hogy Julija Szamojlova orosz énekesnő nem utazhat el az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) azzal indokolta a mozgássérült Szamojlovával szemben meghirdetett beutazási tilalmat, hogy az énekesnő 2015-ben az Oroszországgal újraegyesült Krímben koncertezett. Ezzel megsértette azt az ukrán jogszabályt, amelynek értelmében félszigetre csak ukrán területről, ukrán engedéllyel szabad beutazni.

Marija Zaharova, az orosz diplomáciai tárca szóvivője Facebook-bejegyzésében azt hangsúlyozta, hogy a tilalom nyomán Európa számára elérkezett az “igazság pillanata”. Mert el kell döntenie, hogy hagyja-e magát az SZBU által vezetni és további “hőstettekre” ösztönzi-e az ukrán radikálisokat, avagy “bebizonyítja, hogy Európa az alapértékeivel, amelyek mellett egyébként az ukrán politikusok szóban mindig síkraszálltak, még él”.

Átpolitizált, Oroszország számára idegen értékeket előmozdító rendezvénynek minősítette az Eurovíziós Dalfesztivált Vlagyimir Arisztarhov, az orosz külügyminiszter első helyettese. Úgy vélekedett, hogy azon részt nem venni inkább negatív, mintsem pozitív dolog.

Ukrajna kitiltotta a kerekesszékes Eurovíziós orosz versenyzőt

Egy világméretű dalverseny Uhtában – Szamojlova szülővárosában – való megrendezésére tett javaslatot a Twitteren Szergej Gaplikov, a Komi Köztársaság vezetője. Gaplikov a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a régió Worldvision elnevezéssel kész egy alternatív fesztivált megrendezni. Mint mondta, meg kell mutatni, hogy Oroszország ma olyan hatalom, amelyre a többi ország igazodik.

Julija Szamojlova orosz énekesnő

Joszif Kobzon veterán énekes, az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) kulturális bizottságának alelnöke a TASZSZ-nak azt mondta: ő eleve hibának tartotta az orosz versenyző jelölését, mert úgy gondolta, hogy az alkalmat ad a “gazembereknek” a gúnyolódásra és az oroszellenes kirohanásokra.

Megjegyezte, hogy senki sem hallgatott rá sem a Pervij Kanal (első csatorna) televíziónál, sem pedig a kulturális minisztériumban.


Pjotr Tolsztoj, a duma alelnöke szerint az SZBU “veszélyes” és “etikai szempontból borzalmas” határozata veszélybe sodorja az Eurovíziós Dalfesztivál jövőjét. Rámutatott, hogy a nagyszámú orosz közönség részvétele nélkül nehéz elképzelni a versenyt. MTI

Oroszország korábban jelezte, hogy nem kíván Julija Szamojlova helyett más versenyzőt jelölni.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés -spot_img

FRISS