2022, október 6.
9.5 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Orosz kulturális napok lesznek Budapesten

Fotókiállítás, koncertek, valamint tánc- és színházi előadás várja az érdeklődőket csütörtöktől március végéig Budapesten, az első alkalommal megrendezendő Orosz Kulturális Napok Magyarországon elnevezésű eseménysorozaton. A rendezvény a Látnivalók Oroszországban című fotókiállítás megnyitójával veszi kezdetét az Orosz Kulturális Központban csütörtök este.

A tárlat 70 felvétele Oroszország építészeti, történelmi-kulturális műemlékeit mutatja be, köztük a moszkvai Kremlt és a Vörös teret, Szentpétervár történelmi városközpontját, valamint a Téli Palotát és környékét. Emellett a kevésbé ismert területek, a Bajkál-tó, Baskíria, Jakutszk, Manysiföld és az Urál vidéke is megelevenedik az április 3-ig nyitva tartó tárlaton.

Március 26-án Friss szellő Kelet felől címmel ad koncertet a szentpétervári Tyerem Kvartett Szolovjova Jekatyerina, a Mariinszkij Színház szólistájának közreműködésével. Az együttes repertoárján több mint 500 klasszikus és modern darab szerepel. Március 28-án Oleg Pogudin orosz énekes A legjobb orosz dalok és költemények című koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A műsorban megtalálhatóak Puskin, Gumiljov, Vertyinszkij, Okudzsava és Lermontov költeményeinek megzenésített változatai.

A Művészetek Palotájában (Müpa) Orosz ajándék címmel az ország legjobb zeneiskoláinak diákjai mások mellett Csajkovszkij, Gershwin, Liszt Ferenc, Alexander Zarzycki, Szergej Vasziljenko, valamint Oreszt Jevlahov, Gaspar Cassado, George Renzo Ruggieri és Georgij Szviridov műveit szólaltatják meg március 29-én 16 órakor. Szintén a Müpában lép színpadra március 30-án az Italmasz, az Udmurti Köztársaság Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttese. A Nemzeti Színházban március 28-án és 29-én Gogol Háztűznéző című darabját mutatja be az Alekszandrijszkij Színház, Valerij Fokin rendezésében. A darab színpadra állítását a szerző születésének 200 éves évfordulója alkalmából szervezték.

Az orosz kulturális napok az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Orosz Föderáció Kulturális Minisztériumának együttműködése révén jött létre. Az eseménysorozat célja, hogy “bemutassa az orosz művészet sokszínűségét, és példázza azt, hogy az egymással folytatott párbeszéd mennyiben gazdagíthatja a magyar és orosz emberek lelkét” – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Törökország a Donbasszból importál szenet

Az ásványkincsekben gazdag Donyecki Népköztársaságban (DNR) bányászott szenet Törökországba exportálják, ahonnan a közel-keleti és afrikai országokba kerül - közölte Vitalij Hocenko, a DNR miniszterelnöke...

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától – írja a a Foreign Policy

Csehország és Szlovákia megvonhatja támogatását Ukrajnától, mert az emelkedő energiaárak közepette belpolitikai zavarok várhatók - mondta Tim Gosling, a Foreign Policy magazin rovatvezetője. Szavai szerint...

Felmérés: tovább csökkent Ukrajna támogatottsága az EU-ban

Csökkent az Ukrajnának küldött fegyverek és az országból érkező menekültek befogadásának támogatottsága az uniós közvélemény körében - derült ki az Eupinions közvélemény-kutató intézet felméréséből....