2022, május 22.
18.3 C
Budapest
8 C
Moszkva
Hiredetés

Orosz-kazah megegyezés a Kaszpi-tenger olajkitermeléséről

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, illetve Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán elnöke aláírt egy megállapodást, amely változásokat eszközöl a Kaszpi-tenger északi részének fenekén haladó elválasztó vonalával kapcsolatban – írja a Lenta.

Az aláírt dokumentum szabályozza a Centralnoe kőolajlelőhely közös feltárását. Jurij Usakov, az orosz elnök tanácsosa szerint a dokumentumot már 2014 közepe óta készítik. A megállapodásnak köszönhetően az orosz kormány engedélyt adhat egy kőolajlelőhely feltárására. A feltárási munkálatok nagyjából hét évet vesznek igénybe, és az erre szóló engedélyt egy orosz vállalt fogja megkapni 25 évre mindenféle aukció és pályázat nélkül. 

A Centralnoe kőolajlelőhely a Kaszpi-tenger orosz szektorában helyezkedik el Mahacskalától 180 kilométerre. Eddig a CentrKaszpnyeftegaz folytatta a lelőhelyfeltárását, amely a Gazprom és Lukoil közös tulajdona volt, de a kőolaj feltárási engedélye lejárt, és az orosz törvények sajátossága miatt azt ebben a formában nem lehetett meghosszabbítani, mivel a kőolajfeltárásban az állami vállalatoknak is részt kell vennie 50 százaléknál nagyobb arányban. A Centralnoe kőolajlelőhelyét 2008-ban fedezték fel és az energiatartalékait 169,1 millió tonna üzemanyagra becsülik.

Forrás: Lenta

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS