2022, augusztus 9.
30 C
Budapest
20.8 C
Moszkva
Array

Orosz – francia megállapodás: lezárult a Mistral-ügy

Oroszország és Franciaország megállapodtak a Mistral helikopterhordozókról kötött szerződés felbontásáról. A franciák nem szállítják le a két hordozót, de a vételárat visszafizetik, a már felszerelt orosz berendezéseket visszaadják. Vlagyimir Putyin és Francois Hollande augusztus 5-ei, szerdai telefonbeszélgetésük alkalmával hivatalosan is megállapodtak abban, hogy felbontják a Mistral helikopterhordozókról kötött orosz-francia szerződést.

 Az orosz és a francia államfő beszélgetéséről mind Moszkvában, mind Párizsban közleményt adtak ki. Ezekből kiderül, hogy a felek megegyeztek: a szállítás elmaradása miatt Párizs teljes mértékben visszafizeti az Oroszország által előre kifizetett összegeket, s visszaadja a hajókra már felszerelt orosz berendezéseket.

“Moszkva teljes mértékben lezártnak tekinti a Mistral-ügyet” olvasható az orosz elnöki hivatal közleményében. A francia elnöki hivatal ugyancsak közölte: a két államfő örömmel állapította meg, hogy a francia helikopterhordozók sorsáról nyolc hónapig folytatott tárgyalások baráti és partneri légkörben folytak, ennek eredményeként a “Mistral-dossziét” lezárták.

Oroszország még 2011-ben írt alá megállapodást arról, hogy Franciaország két Mistral hadihajót szállít az orosz haditengerészetnek. A Vlagyivosztok névre keresztelt első hajó leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Moszkvának az ukrán válság miatt kialakult feszültségek miatt és amerikai, valamint brit diplomáciai nyomásra – figyelmeztettek, hogy a francia fegyverszállítás erősítené az orosz hadipotenciált – Franciaország tavaly szeptemberben felfüggesztette az átadást. Hasonlóképpen történt a másik, Szevasztopol névre keresztelt hadihajóval, amelyet eredetileg az idén, az év második felében adtak volna át Moszkvának.

Oroszország 1,2 milliárd eurónak (mintegy 361 milliárd forint) megfelelő összeget fizetett ki előre a Mistralokért Franciaországnak. A Kommerszant című moszkvai lap korábban meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy 1,16 milliárdos összeg visszafizetéséről született döntés a két ország között.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...