2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Orosz-amerikai fogolycsere: hazatérhet Konsztantyin Jarosenko és Trevor Reed

Hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára – közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján.

Jarosenko ügyvédje, Alekszej Taraszov szerint a csere egy harmadik országban történt meg. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatták, ahogy Reedet a moszkvai Vnukovo reptérre szállították.

Konsztantyin Jarosenkót 2010. május 28-én fogtak el Libériában a DEA kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó amerikai ügynökség emberei és helyi rendőrök. Drogcsempészettel vádolták meg és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol húszévi börtönre ítélték.

Taraszov korábban elmondta: a nyomozati anyag szerint a Jarosenko bűnösségét állító bizonyítékokat Ukrajnában gyűjtötték. Az amerikai titkosszolgálatok megfigyelték a pilótát, lehallgatták telefonjait és pszichológiai nyomást gyakoroltak rá. A jogi képviselő szerint az egész megfigyelés törvénytelenül történt azért, hogy bizonyítékokat gyártsanak ellene és bűnös egyezségre kényszerítsék a pilótát. A pilóta anyja eredménytelen kegyelmi kérvényt írt több amerikai elnökhöz.

A 2019. augusztus 16-án Moszkvában őrizetbe vett Trevor Reedre 2020 nyarán szabtak ki kilencéves szabadságvesztést hatósági személy elleni erőszak címén amiatt, hogy agresszívan lépett fel a közte és a barátnője közötti hangos szóváltást követően a helyszínre kiszálló rendőrökkel. A tárgyalásán Reed nem ismerte el bűnösségét, és azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre, mert ittas volt. Állítása szerint a súlyos ítélet egyértelműen politikailag motivált volt. Washington “abszurd színjátéknak” nevezte a tárgyalást.

Reed, aki akkor az Észak-texasi Egyetem diákja volt, 2019 májusában orosz barátnője miatt és nyelvtanulási céllal költözött Oroszországba. Tavaly novemberben a börtönben éhségsztrájkba kezdett.

Taraszov a tárgyalási folyamatot hosszadalmasnak, a cserét pedig csodának nevezte szerdai nyilatkozatában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...