2023, november 29.
0.8 C
Budapest
-3.2 C
Moszkva

Orosz-amerikai fogolycsere: hazatérhet Konsztantyin Jarosenko és Trevor Reed

Hosszas tárgyalások eredményeként kicserélték az Oroszországban elítélt Trevor Reed volt amerikai diákot és tengerészgyalogost Konsztantyin Jarosenko orosz pilótára – közölte szerdán Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a Telegram-csatornáján.

Jarosenko ügyvédje, Alekszej Taraszov szerint a csere egy harmadik országban történt meg. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatták, ahogy Reedet a moszkvai Vnukovo reptérre szállították.

Konsztantyin Jarosenkót 2010. május 28-én fogtak el Libériában a DEA kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó amerikai ügynökség emberei és helyi rendőrök. Drogcsempészettel vádolták meg és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol húszévi börtönre ítélték.

Taraszov korábban elmondta: a nyomozati anyag szerint a Jarosenko bűnösségét állító bizonyítékokat Ukrajnában gyűjtötték. Az amerikai titkosszolgálatok megfigyelték a pilótát, lehallgatták telefonjait és pszichológiai nyomást gyakoroltak rá. A jogi képviselő szerint az egész megfigyelés törvénytelenül történt azért, hogy bizonyítékokat gyártsanak ellene és bűnös egyezségre kényszerítsék a pilótát. A pilóta anyja eredménytelen kegyelmi kérvényt írt több amerikai elnökhöz.

A 2019. augusztus 16-án Moszkvában őrizetbe vett Trevor Reedre 2020 nyarán szabtak ki kilencéves szabadságvesztést hatósági személy elleni erőszak címén amiatt, hogy agresszívan lépett fel a közte és a barátnője közötti hangos szóváltást követően a helyszínre kiszálló rendőrökkel. A tárgyalásán Reed nem ismerte el bűnösségét, és azt állította, hogy nem emlékszik a történtekre, mert ittas volt. Állítása szerint a súlyos ítélet egyértelműen politikailag motivált volt. Washington “abszurd színjátéknak” nevezte a tárgyalást.

Reed, aki akkor az Észak-texasi Egyetem diákja volt, 2019 májusában orosz barátnője miatt és nyelvtanulási céllal költözött Oroszországba. Tavaly novemberben a börtönben éhségsztrájkba kezdett.

Taraszov a tárgyalási folyamatot hosszadalmasnak, a cserét pedig csodának nevezte szerdai nyilatkozatában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó