2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Örményország nagyszabású agresszióval vádolta meg Azerbajdzsánt

Az örmény külügyminisztérium kedden azzal vádolta Azerbajdzsánt, hogy “újabb nagyszabású agressziót indított Hegyi-Karabah népe ellen”, miután Baku helyi “terrorellenes intézkedéseket” jelentett be a régióban.

A minisztérium közleménye megjegyezte, hogy a térség feletti 2020-as eszkaláció szintén szeptemberben kezdődött. Örményország elítélte Bakut mind a legutóbbi fejlemények, mind a három évvel ezelőtti ellenségeskedések során Azerbajdzsán által elkövetett tömeges bűncselekmények miatt.

Azerbajdzsán “etnikai tisztogatást” folytatott a Hegyi-Karabahban élő örmények ellen – állította a minisztérium. Azt közölték, hogy Baku “büntetlenséget” érez, tekintettel arra, hogy nyíltan elismerte tetteit.

Korábban a nap folyamán az azerbajdzsáni védelmi minisztérium bejelentette, hogy hadműveletet indít a Hegyi-Karabahban állomásozó örmény katonai eszközök ellen. Örmény kollégája eközben tagadta, hogy bármilyen egységet telepített volna a térségbe. Baku ígéretet tett arra, hogy kizárólag katonai célpontokat támad, és azt állította, hogy az örmény fél “nagyszabású provokációinak” igyekszik keresztbe tenni.

Hegyi-Karabah a Szovjetunió utolsó napjaiban szakadt el Bakutól. A régió túlnyomórészt örmény etnikumú lakossága az 1990-es években teljes körű függetlenségi háborút vívott, és szoros kapcsolatokat ápol Jerevánnal.

A 2020-as konfliktus volt a második nagyobb összecsapás Hegyi-Karabah miatt. Azzal zárult, hogy Azerbajdzsán megszerezte a korábban elvesztett területek jelentős részét. Az orosz közvetítéssel létrejött tűzszünet, amely véget vetett az ellenségeskedéseknek, megnyitotta az utat az orosz békefenntartóknak a vitatott régióba telepítéséhez.

Baku azt állította, hogy jelenleg a Jerevánnal és Moszkvával kötött, a békefenntartó misszióról szóló háromoldalú megállapodás feltételeinek érvényesítésére törekszik, és hogy a térségben állomásozó orosz erők parancsnokait tájékoztatták szándékairól.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint a figyelmeztetés csak “percekkel a katonai akció megkezdése előtt” érkezett.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó